Acasă Actualitate Politică şi scandal la biserica din Biled / Credincioşii vor să pună...

Politică şi scandal la biserica din Biled / Credincioşii vor să pună lacăt pe biserică

1502
DISTRIBUIȚI

Credincioşii vor să pună lacăt pe biserică
Zeci de credincioşi din Biled au fost la un pas de o criză generală de isterie, marţi, chiar după slujba de dimineaţă. Oamenii îl acuză pe primarul localităţii, democrat-liberalul Leontin Duţă, că face jocuri politice murdare şi a decis să le schimbe preotul paroh. Doar pentru că acesta nu ar fi tocmai de culoare portocalie… Scandalul pe ruta primărie-biserică durează de mai mulţi ani la Biled. Preotul Radu Reja nu a fost niciodată pe placul primarului, dar a avut trecere la oamenii locului.

Acum, în urma unei decizii a Mitropoliei Banatului, acesta este trecut pe plan secund, iar preot paroh devine Marius Ruscu, un învăţăcel al preotului Reja. Dacă, marţi, credincioşii din Biled au fost la un pas de a pune lacătul pe biserică, miercuri, oamenii locului au închiriat mai multe maşini şi merg direct la Mitropolia Banatului, pentru a cere socoteală. Tot aici, spun credincioşii, a fost şi Leontin Duţă, care a obţinut schimbarea lui Reja din funcţia de preot paroh.
Vor să pună mesaje electorale lângă toacă
Aproape indiferent de culoarea politică, oamenii din Biled îl vor pe preotul Radu Reja ca paroh, cel care de ani de zile slujeşte aici, omul  care a pus bazele bisericii din localitate. Credincioşii îşi iubesc preotul şi nu vor ca acesta să nu mai fie preot principal. Această schimbare s-a produs, însă, în urmă cu câteva zile, când preot paroh a fost numit Marius Ruscu – un preot mai tânăr, ce a fost învăţat chiar de preotul Reja. Oamenii s-au adunat, marţi, în biserică, unde slujeau ambii preoţi şi şi-au spus of-urile, cu cei doi preoţi de faţă. Dacă unele doamne mai sensibile au plâns în hohote, alţii au ţipat ca din gură de şarpe şi l-au acuzat pe primarul din Biled că vrea să facă ordine şi în biserică. Ei vor ca Reja să revină în poziţia de preot paroh, dar nu vor ca preotul cel tânăr să plece, ci să stea alături de Reja, urmând ca atunci când va veni vremea, iar Reja va ieşi la pensie, acesta să preia parohia în mod firesc. „Ce vrea Duţă: să scriem pe un afiş lângă toacă, că în biserică nu ai voie să intri decât dacă vii îmbrăcat complet în portocaliu? Eu nu mai vin la biserică, de răul lui. De doi ani, la noi este un imens scandal, la început, Duţă a vrut să-l bage preot paroh pe finul său. A văzut că nu s-a putut şi acum face orice pentru a-l schimba pe Reja, nici nu mai contează cu cine”, spun Dumitru Hui, omul care, deşi stă la trei case de biserică, a rărit-o cu cele sfinte, din pricina deselor scandaluri de la biserica din Biled.

Reja e preot paroh de 31 de ani…
Credincioşii care nu au ţipat, au plâns, marţi, la slujba de dimineaţă. Se vedea pe chipurile lor că sunt nemulţumiţi de această schimbare a parohului din localitate, mai ales că preotul Reja le este foarte apropiat. În 1979, acesta a fost numit preot la Parohia Biled. A reuşit să facă o capelă mare şi una mai mică, la Şcoala Cristiana. De la 3-4 credincioşi, câţi erau în acea vreme, acum s-a ajuns până la 250. Se împărtăşesc foarte mulţi copii duminica, iar oamenii maturi, la Paşti şi la Crăciun. Anul acesta, preotul Reja a avut peste o mie de oameni la spovedanie. Pe parcursul acestor ani, a readus în biserică şi a botezat opt persoane de la neoprotestanţi. Radu Valeriu Reja a fost preot paroh din 1979 până zilele trecute, când Marius Ruscu a fost numit în această funcţie.  “Motivaţia rămânerii mele în această funcţie este legătura puternică ce s-a creat, vreme de 30 de ani, iubirea cu care ne-am bucurat atâta vreme, pacea care a fost în biserică şi multe altele. Duţă a anunţat că se duce la Mitropolie şi, luni, a făcut acolo un mare tărăboi, până a obţinut schimbarea mea”, spune preotul Reja. Chiar dacă, iniţial, a refuzat să vorbească pentru ZIUA de Vest şi s-a refugiat în altar, noul paroh, Marius Ruscu, a acceptat să le spună câteva vorbe credincioşilor ce doreau o explicaţie. „Ce ţi se spune de sus trebuie făcut. Această decizie a venit de sus, dar nu pot face nimic fără oameni. Oamenii au libertatea să hotărască ce vor face. Eu nu am ce să mai zic, preoţii sunt doar nişte cârpe, cum spun apostolii”, a spus preotul Marius Ruscu.

Cumetrii bisericeşti…
Vorbe grele au fost aruncate de credincioşi noului paroh, dar în special săgeţile l-au vizat pe edilul de Biled: „Nu suntem bambilicii lui Duţă”, „Trecem la iehovişti din cauza PD-L” sau „Primarul nu are frică nici de Dumnezeu”, aproape toţi credincioşii au ţinut ca măcar câteva minute să le fie ascultate păsurile. „Până acum, voia să-l pună paroh pe finul lui, pe preotul Ionuţ Cristea, acum primarul s-a gândit că e bun şi Marius, că doar tot de-al lui este”, spune Ana Lucaciu, o altă credincioasă din Biled. Leontin Duţă, primarul din Biled, susţine că lucrurile stau exact pe dos, dar acceptă că nu îl mai doreşte pe Reja ca preot paroh în localitate. „Oamenii părintelui Reja nu au frica lui Dumnezeu. Eu am donat aproape 600 de milioane pentru biserică şi acum vrem să facem un nou lăcaş de cult. Preotul Reja nu are niciun plan pentru noua biserică, el nu locuieşte nici măcar la Biled. Stă doar prin Mall şi prin baruri. Nu am făcut circ la Mitropolie, dar cred că această schimbare se impunea. Nu ţin, însă, ca eu să hotărăsc cine este paroh. Dacă îl vrea cineva, Reja poate rămâne, poate rămâne şi să ia mai departe bani de pe oameni. Vă spun, însă, ceva, Reja nu e făcut să construiască o nouă biserică, iar acesta e obiectivul nostru imediat”, spune Leontin Duţă, primarul de Biled. Din această săptămână, primarul face parte din consiliul parohiei din Biled, dar, după cum spun credincioşii, s-a autopropus pe această funcţie.

 

Comentarii

comentarii