Acasă Politica Politică fără bariere, la Timișoara: Se va putea înființa un partid politic...

Politică fără bariere, la Timișoara: Se va putea înființa un partid politic numai cu trei membri?

DISTRIBUIȚI

Vineri la UVT DSCF2002În organizarea FALT, vineri, 8 mai, la Universitatea de Vest Timișoara, parlamentari din Timiș, reprezentanți ai mediului academic, ai societății civile și ai partidelor politice vor dezbate modificarea legii electorale și a partidelor politice.

Va trebui schimbată legea partidelor politice

Dezbaterea este organizată de Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara (FALT), va avea loc la UVT, Facultatea de Științe Politice Filosofie și Științe ale Comunicării (Bdul Vasile Pârvan nr. 4, amfiteatrul A03) și va fi deschisă întrebărilor publicului. Evenimentul face parte din cadrul Campaniei Politică fără Bariere. Campania „Politică fără bariere” își propune să genereze sprijin cetățenesc și politic pentru o schimbare legislativă care să democratizeze viața politică, atât la nivel național, cât și la nivel local. Campania are două obiective majore. Unul este eliminarea barierelor administrative la înregistrarea unui partid, concomitent cu condiționarea înscrierii listelor de partid în toate competițiile electorale de prezentarea unui număr de semnături de susținere. Atingerea acestui obiectiv presupune modificări ale legii partidelor politice, ale legii privind finanțarea partidelor politice și ale legilor electorale. Aceasta se va face prin  reducerea numărului minim de membri fondatori ai unui partid politic la trei persoane cu drept de vot, fără restricții teritoriale, coerent cu legislația generală privind asociațiile. Partidul politic este o formă specifică de asociere liberă a cetățenilor, pentru îndeplinirea unor obiective politice. Numărul de membri fondatori ai oricărei asociații este de 3, de aceea propunem același număr și pentru partide politice. Astfel venim în întâmpinarea nevoii de a simplifica cerințele înscrierii unui partid politic –spun organizatorii.

Fără sedii obligatorii de la stat

De asemenea, se cere eliminarea prevederilor care leagă organizarea internă a partidelor de organizarea administrativ-teritorială a țării. Eliminarea criteriului administrativ-teritorial aduce beneficiul posibilității de a înființa partide locale, independent de diviziunea administrativ-teritorială existentă, contribuind la dinamizarea vieții politice la nivel local. Această abordare permite o flexibilitate mai mare a vieții de partide și organizarea unor structuri care răspund activ problemelor cotidiene ale cetățenilor. Se mai solicită eliminarea prevederilor prin care partidele politice primesc cu prioritate sedii de la autoritățile publice locale. Prin abrogarea acestor prevederi se elimină din start orice abuz în domeniu (spre exemplu, posibilitatea ca un partid să fie înființat din rațiuni imobiliare, adică pentru obținerea unor sedii de la stat). Față de anul 2006, când a fost introdus acest ajutor de stat pentru partide, societatea s-a maturizat, iar evoluțiile tehnologice fac ca sediul de partid să fie mai puțin important, existând premisele ca cetățenii care doresc în mod serios să se implice în politică să fie dispuși să folosească propriile resurse pentru organizarea vieții de partid.
Egalitate de șanse între partidele politice
Al doilea obiectiv este asigurarea unei mai mari egalități de șanse între partidele mari, cele mici sau nou înființate și candidații independenți. Modificările propuse sunt următoarele: Reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri, pentru toate tipurile de alegeri în scopul democratizării vieții politice. La alegerile uninominale, candidații susținuți de partide și cei independenți vor avea cerințe similare (cu privire la numărul de semnături). La alegerile cu listă de partid, candidaților independenți vor avea nevoie de jumătate din numărul de semnături cerut pentru listele de partid. Introducerea de amendamente care vor permite cetățenilor să susțină mai mulți candidați, în scopul dinamizării vieții politice. Cetățenii au dreptul să susțină participarea la alegeri a mai multor candidați (independenți sau susținuți de partide) cu potențial, urmând să îl aleagă pe cel mai bun în urma dezbaterilor din campanie. Restricția anterioară presupune că susținătorii au făcut o alegere înainte de campanie, contrazicând chiar scopul campaniei electorale.

Comentarii

comentarii