Acasă Eveniment Polițiști de la IPJ Timiș acuzați că au ajutat cu informații o...

Polițiști de la IPJ Timiș acuzați că au ajutat cu informații o rețea de spărgători de locuințe

DISTRIBUIȚI

Detalii șocante în cadrul unei anchete desfășurate de DIICOT pentru destructurarea unei rețele de spărgători profesioniști de locuințe ce opera în Timișoara. Procurorii au descoperit că suspecții erau ajutați de lucrători ai IPJ Timiș care le furnizau infractorilor informații. Spărgătorii au ajuns deja în arest.

Conform procurorilor DIICOT, liderul rețelei infracționale, Grațian Ioan Pinter, stabilise conexiuni cu lucrători din cadrul IPJ Timiș. Aceștia din urmă îl ajutau cu informații pe care Pinter ulterior le folosea la spargeri.

Procurorii au reţinut că pe raza municipiului Timişoara a acţionat un grup infracţional organizat, coordonat de către inculpatul Pinter Graţian Ioan, implicat în multiple activităţi infracţionale, printre care şi comiterea de furturi prin efracţie, comise la ”pont”, urmate de valorificarea pe piaţa neagră a bunurilor de valoare rezultate din comiterea infracţiunilor.

De asemenea, din investigaţiile efectuate a rezultat că inculpatul Pinter Graţian Ioan a stabilit, de-a lungul timpului, diferite contacte cu anumiţi lucrători de poliţie din cadrul I.P.J. Timiş, pe care şi i-a fidelizat în timp, prin oferirea de bani şi alte bunuri, cu scopul de a putea obţine, prin intermediul acestora, diferite informaţii de care avea nevoie în activitatea infracţională, fie din bazele de date ale poliţiei, fie referitoare la posibile anchete penale care îl vizează.

Ca urmare a cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că inculpatul Pinter Graţian Ioan a acţionat cu premeditare, în vederea culegerii de informaţii şi pregătirii acţiunilor de pătrundere prin efracţie în anumite imobile, cu scopul însuşirii unor sume de bani sau alte valori, despre care avea indicii că s-ar afla în respectivele imobile. Astfel, inculpatul a apelat, în prealabil, la sursele sale din rândul lucrătorilor de poliţie, pentru a verifica în bazele de date informatizate, detaliile legate de identitatea şi domiciliul persoanei vizate. Ulterior, membrii grupului infracţional  care acţionau sub coordonarea inculpatului Pinter Graţian Ioan filau locaţia ţintă,  pentru a identifica vulnerabilităţile şi a stabili care ar fi modalităţile cele mai eficiente de pătrundere, inclusiv prin achiziţia prealabilă de unelte speciale pentru forţarea uşilor de acces. Când toate aceste detalii erau stabilite, membrii grupului  acţionau foarte bine organizaţi, utilizând autoturisme închiriate sau cu numere de înmatriculare schimbate, cagule, mănuşi şi alte mijloace de disimulare, respectiv unelte special adaptate pentru pătrunderea prin efracţie.

La data de 06.12.2017, inculpaţii Muller Erwin Alin şi Buta Cristian Gabriel s-au deplasat la locuinţa unei persoane vătămate, complet mascaţi, purtând cagule, hanorace cu glugă şi mănuşi unde au forţat mai întâi uşa de acces din spatele blocului, cu un levier După forţarea uşii de la imobil, inculpaţii au revenit la autoturismul cu care se deplasaseră, unde au lăsat levierul şi au luat alte scule folosite la pătrunderea prin efracţie.

Între timp, inculpatul Pinter Graţian Ioan asigura locul faptei, păstrând legătura cu cei doi membri ai grupului, prin intermediul unor staţii de emisie-recepţie.

Inculpaţii au revenit apoi la imobil, unde au forţat uşa de acces în apartamentul persoanei vătămate, după pătrunderea în apartament procedându-se la constatarea infracţiunii flagrante.

Ulterior, la percheziţia efectuată asupra autoturismului folosit de către inculpaţi au fost depistate mai multe bunuri folosite în activitatea infracţională – cagule, unelte folosite la efracţie etc.

De asemenea, din probatoriul administrat a rezultat că, începând cu luna februarie 2017, inculpatul Pinter Graţian Ioan a exercitat constant acte de constrângere repetate asupra fostei sale soţii, constând în ameninţări şi violenţe îndreptate atât asupra acesteia, cât şi a membrilor ei de familie, pentru a o determina să-i remită suma de 80.000 euro şi proprietatea asupra unui apartament deţinut de către persoana vătămată.

Actele de constrângere la care a apelat inculpatul s-au înscris într-o gamă foarte variată, de la ameninţări adresate victimei cu acte de violenţă, la exercitarea unor acte de violenţă fizică la adresa membrilor familiei acesteia.

În cursul zilei de astăzi, inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Timiş cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Sprijinul tehnic a fost asigurat de către lucrători de poliţie din cadrul DGA. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul I.P.J. Timiş şi I.J.J.Timiş.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Comentarii

comentarii