Acasă Actualitate Poluare cu praf, pentru tot cartierul, în Piața Maria din Timișoara

Poluare cu praf, pentru tot cartierul, în Piața Maria din Timișoara

DISTRIBUIȚI

Poluarea cu microparticule PM10 şi PM2,5 în Timişoara reprezintă o mare problemă de mulți ani, iar acest mic şantier din Piața Maria dădea praf la tot cartierul cu nesimțire, vineri 9 aprilie, la ora 14.00.

Un proprietar de la etajul unu și-a renovat apartamentul, iar lucrătorii scoteau molozul de pe balcon în stradă, în acest mare recipient. Totul în regula până aici. Numai că în ignoranța lor – atât a proprietarului, cât și a lucrătorilor – nu le păsa deloc că împrăștiau praf peste tot în jur.

Când a fost luat la întrebări domnul din imagine și a fost îndemnat că trebuie să ude cu un furtun acel moloz să nu polueze cartierul a spus: ”Da, da!” Atât!

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, expunerea la praf provoacă anual 100.000 de morţi şi duce la pierderea a 725.000 de ani de viaţă în Europa. Praful creşte riscul mortalităţii infantile, dar în pericol sunt şi persoanele care suferă de afecţiuni respiratorii şi cardiovasculare.

Ce sunt particulele de praf? Iată ce spun specialiştii: Particulele de praf pot fi totodată create prin activităţile oamenilor, prin arderea combustibililor fosili în industrie şi în transport, dar şi din alte domenii precum agricultura sau şantiere de construcţii.

Evaluarea şi gestionarea calităţii aerului înconjurător este una dintre cele mai mari probleme de mediu pentru care autorităţile timişorene trebuie să depună eforturi pentru a o rezolva .

Iată ce spune HCL Timişoara nr. 371 din 2007:  „În scopul asigurării şi păstrării ordinii şi curăţeniei, igienei publice şi  protecţiei mediului înconjurător, se interzice persoanelor fizice şi juridice:  a) aruncarea de hârtii, ambalaje, resturi alimentare sau nealimentare, scuipatul şi consumul de seminţe, precum şi orice alte deşeuri pe domeniul public;  b) punerea în circulaţie a vehiculelor de orice fel care sunt deteriorate, nu  îndeplinesc condiţiile de curăţenie, poluează atmosfera sau au scurgeri de  ulei sau combustibil; c) murdărirea căilor publice cu orice fel de materiale: balast, mortare, noroi, betoane, deşeuri sau alte materiale”, se arată în Hotărârea Consiliului Local Timişoara nr. 371.

Comentarii

comentarii