Acasă Actualitate Poluare infernală şi capace de canal furate, lângă cimitirul din Fratelia, Timişoara

Poluare infernală şi capace de canal furate, lângă cimitirul din Fratelia, Timişoara

DISTRIBUIȚI

FOTO

În imediata apropiere a cimitirului din Fratelia, de pe strada Nicoreşti, în Timişoara, are loc una dintre cele mai grave poluări din oraşul de pe Bega. Situaţia este cu atât mai urâtă, cu cât mizeria infernală se află foarte aproape de morminte. Duminică, 22 aprilie, am găsit mormane de gunoaie aruncate de către locuitorii din zonă, exact pe spaţiul verde şi chiar la marginea carosabilului.

Mormane de deşeuri şi mirosuri pestilenţiale

Ceea ce domina era plasticul (pet-urile de bere şi apă minerală, sacii şi pungile), care nu este biodegradabil şi rezistă în natură zeci de ani. Era abandonat şi un ghiozdan, dar am aflat şi haine vechi şi obiecte sanitare – un colac de toaletă şi un suport de hârtie igienică. Se forma o imagine extrem de contrastantă: pe de o parte murdăria şi microbii, iar pe de alta natura umilită şi rănită, cu iarba proaspătă de un verde crud şi pomi înfloriţi.

Tot acolo, se află grămezi de crengi uscate cuprinse de boschţi, ce aşteaptă să fie ridicate de ani. Timişorenii care vin să depună flori la crucile celor dragi îngropaţi în cimitir se lovesc de mormanele de deşeuri şi mirosuri pestilenţiale.Mai grav e că o unele capace de canal Aquatim sunt furate, dar şi mai grav e că au rămas găurile chiar în mijlocul străzii pe unde trec maşinile. Îndeosebi noaptea, există pericolul foarte mare de a da cu roata în canal, dar şi pietonul poate cădea în groapă dacă nu e atent.

Ce prevede legea?

Conform Hotărârii Consiliului Local Timişoara nr. 371, din octombrie 2007, constituie contravenţie şi se sancţionează următoarele fapte: distrugerea sau deteriorarea spaţiilor verzi prin depozitarea de reziduuri menajere şi din construcţii; neefectuarea lucrărilor de întreţinere a zonei verzi limitrofe imobilelor sau blocurilor de locuinţe, până la limita carosabilului, fie prin mijloace proprii, fie prin societăţi comerciale specializate în executarea lucrărilor horticole, prin încheierea de contracte de prestări servicii sau nedepozitarea de către persoanele fizice, instituţii, societăţi comerciale, asociaţii de proprietari, a resturilor vegetale şi a celor provenite din tăieri de corecţie (ramuri) în saci menajeri cu o capacitate corespunzătoare, lângă europubelele aferente imobilului, în vederea ridicării lor de către operatorul serviciilor de salubrizare. Pentru nerespectarea acestor prevederi amenzile sunt cuprinse între 300 lei -1.000 lei pentru persoanele fizice şi între 2.000 – 2.500 lei pentru persoanele fizice şi juridice.

“Instituţiile publice, agenţii economici şi celelalte persoane juridice sunt obligate să ia măsuri pentru asigurarea întreţinerii curăţeniei şi îmbunătăţirii aspectului edilitar al clădirilor, curţilor, împrejmuirilor, căilor de acces, precum şi a străzilor, drumurilor şi zonelor verzi aferente acestora. În acest scop le revine obligaţia să efectueze şi să menţină curăţenia trotuarelor, a părţii carosabile a străzii şi a locurilor de parcare pe care le folosesc”, mai arată HCL nr. 371, privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe teritoriul municipiului Timişoara.

Comentarii

comentarii