Acasă Actualitate Poluarea continuă în Calea Aradului şi în Calea Şagului Timişoara

Poluarea continuă în Calea Aradului şi în Calea Şagului Timişoara

DISTRIBUIȚI

În timp ce UE ne ameninţă cu 15 proceduri de infringement, privind mediul
Conform Gărzii de Mediu Timiş, normele de poluare cu praf sunt depăşite cu 5-6%, în mod constant, în Timişoara. Comisia Europeană a impus limita maximă a prafului, PM10, 50 de micrograme/m3/zi, dar nu mai mult de 35 zile/an. ”Avem ca prioritate zero rezolvarea celor 15 proceduri de infringement şi 3 plângeri pe domeniile mediu şi schimbări climatice”, a precizat Rovana Plumb, noul ministru al Mediului.

Depăşiri la pulberi

Conform ultimului raport al Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului Timişoara, în luna martie 2012 s-au înregistrat depăşiri ale valorii limite zilnice la probele prelevate pentru determinarile gravimetrice la staţiile de monitorizare: la staţia TM-1, Calea Şagului, s-au înregistrat 13 depăşiri, iar la staţia TM-5, Calea Aradului, s-au înregistrat 20 de depăşiri. La concentraţii de pulberi sedimentabile, în luna martie s-au prelevat 8 probe de pulberi sedimentabile în municipiul Timişoara şi s-au
înregistrat 7 depăşiri ale concentraţiei maxime admisibile. În conformitate cu prevederile STAS, valoarea maximă, de 57,47 g/m2/lună, s-a înregistrat pe Calea Aradului.
Amintim că timişorenii inspiră odată cu aerul următoarele noxe, provenite îndeosebi de la traficul rutier: concentraţii de dioxid de sulf, de dioxid de azot, de monoxid de carbon, de ozon, dar şi plumb, cadmiu, nichel şi compuşi organici volatili: benzen, toluen, etilbenzen, o-xilen, m-xilen, sau p-xilen. Din fericire, aşa cum arată documentul, nivelul acestor noxe nu este depăşit niciodată. Determinarea nivelului de poluare a aerului cu noxe s-a realizat cu ajutorul reţelei automate de monitorizare a calităţii aerului pentru aglomerarea Timişoara şi pentru judeţul Timiş, alcătuită din şapte staţii, patru în Timişoara şi trei în suburban.

Contruirea centurii ocolitoare a localităţii Parţa

Comisia mixtă de control privind controlul poluării s-a reactivat din 15 martie şi a reluat inspecţiile în Timişoara. Şantierele de construcţii au fost primele controlate, dar şi maşinile de mare tonaj, tractoarele şi a alte utilaje ce intră în oraş. În ceea ce priveşte şantierele de construcţii şi marii poluatori, Comisia de Experţi constituită pentru a analiza şi redacta recomandările din cadrul audierii publice „Timişoara inspiră – opriţi poluarea aerului acum!” a propus: introducerea unor noi obligaţii privind controlul poluării la acordarea autorizaţiilor de demolare-construire şi elaborarea unui ghid de bune practici pentru aceste lucrări şi realizarea de controale periodice pe şantierele mari şi mici şi realizarea unui control mai strict al operatorilor economici care desfăşoară activităţi poluante şi amendarea marilor constructori în cazul în care depăşesc limitele admise. De asemenea, s-a mai propus înlocuirea treptată a mijloacelor de transport în comun, a taxiurilor şi a maşinilor deţinute de instituţiile publice cu maşini electrice şi contruirea centurii ocolitoare a localităţii Parţa.

Comentarii

comentarii