Acasă Uncategorized Mica Vienă s-a transformat într-un Chiştoktown

Mica Vienă s-a transformat într-un Chiştoktown

DISTRIBUIȚI

FOTO

Odată cu topirea zăpezii (negre) a rămas în urmă imaginea dezolantă a Timişoarei, plină de praf şi mizerie.

E vorba nu numai de mica poluare – aruncarea de chiştoace, hârtii, peturi, pahare de plastic, pungi şi sacoşe, doze de bere şi suc, pe stradă şi peste tot pe unde se deplasează timişoreanul sau netimişoreanul, cu maşina sau cu talpa – ci şi de poluarea mai gravă, prin abandonarea de gunoaie şi moloz la colţul străzii sau la marginea Timişoarei şi între liniile de tramvai, că e primăvară….! 

 

Chiştoace, chiştoace!

Una dintre cele mai mari sfidări la adresa civilizaţiei şi a imaginii oraşului este aruncarea chiştocului pe trotuar sau afară din mașină, pe geamul autoturismului, la semafor sau în timpul mersului. La fel de grav e când se aruncă restul ţigării de obicei aprinse pe spaţiul verde în centrul Timişoarei şi la rădăcina copacilor, neacoperită cu asfalt. Miercuri, 7 martie, ZIUA de Vest a urmărit acest fenomen poluator, începând din Piaţa Victoriei şi pe bdul. 16 Decembrie 1989, până la intersecţia cu bdul. General Dragalina. Am descoperit zeci de „scrumiere”, în loc de spaţiul curat, unele încărcate cu până la 25 de chiştoace.

Ce spune legea?

Conform Hotărârii Consiliului Local Timişoara nr. 371 din 2007, amenzile pentru abandonarea deşeurilor pe stradă şi în alte locuri neautorizate sunt cuprinse între 500 şi 1.000 de lei pentru persoanele fizice şi între 1.000 şi 2.500 lei pentru persoane juridice.

„În scopul asigurării şi păstrării ordinii şi curăţeniei, igienei publice şi protecţiei mediului înconjurător, se interzice persoanelor fizice şi juridice: aruncarea de hârtii, ambalaje, resturi alimentare sau nealimentare, scuipatul şi consumul de seminţe, precum şi orice alte deşeuri pe domeniul public; punerea în circulaţie a vehiculelor de orice fel care sunt deteriorate, nu îndeplinesc condiţiile de curăţenie, poluează atmosfera sau au scurgeri de ulei sau combustibil; murdărirea căilor publice cu orice fel de materiale: balast, mortare, noroi, betoane, deşeuri sau alte materiale, precum şi cu produse agricole; transportul de deşeuri fără existenţa unui contract încheiat între transportator şi deţinătorul deşeurilor, precum şi nedeţinerea de documente de însoţire a deşeurilor transportate, din care să rezulte deţinătorul, destinatarul, originea deşeurilor, locul de încărcare şi descărcare a acestora”, arată HCL Timişoara nr. 371.

Comentarii

comentarii