Acasă Administraţie Poluarea cu substanțe periculoase – una dintre cele mai mari pericole la...

Poluarea cu substanțe periculoase – una dintre cele mai mari pericole la adresa apelor din Banat. Iată ce trebuie făcut!

525
DISTRIBUIȚI

Populația din regiunea Banatului depinde zilnic de resursele de apă disponibile în acest spațiu, fie că e vorba de apele de suprafață, fie de apele subterane.

Nevoia de apă este continuă, de aceea necesitatea unei cooperări la toate nivelele economice, sociale și de mediu pentru o gospodărire cât mai bună a acestei resurse prețioase este foarte mare. Schimbările climatice, urbanizarea, industria, agricultura, turismul pun presiuni tot mai mari asupra resurselor de apă și ecosistemelor – atrag atenția specialiștii de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Banat Timișoara.

Proiectul Planului de Management al ABAB Timișoara actualizat a identificat problemele importante de gospodărire a apelor din Spațiul Hidrografic Banat. Este vorba de poluarea cu substanțe organice, poluarea cu nutrienți, poluarea cu substanțe periculoase (întâlnite în principal în zona aglomerărilor umane, a fermelor zootehnice și a terenurilor agricole) și alterările hidromorfologice a surselor de apă (întâlnite de-a lungul râurilor pentru a proteja de inundații aglomerările umane). Documentul identifică și propune soluțiile pentru aceste probleme.

Acest document stabilește cum să gestionăm apa pentru a asigura în mod echitabil folosințele prezente, în paralel cu grija pentru conservarea și îmbunătățirea vieții râului. O astfel de gestionare durabilă a resursei de apă va garanta generațiilor viitoare un acces facil la apă suficientă și de calitate, fără a restricționa dezvoltarea lor socio-economică.

Toți utilizatorii apei, fie că vorbim de primăriile administrații locale, regionale, de persoane fizice interesate de gestionarea eficientă a apei, fie de ONG-uri, toți sunt invitați să coopereze, pentru a face față provocărilor cu care ne confruntăm atunci când folosim apa în diferite scopuri -atrage atenția ABAB.

Ceea ce trebuie să faceți acum este să examinați documentul de pe website-ul ABA Banat și, prin sugestiile aduse, să îmbunătățim împreună documentul și implicit starea apelor din Banat.

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Banat Timișoara a publicat pe website-ul său proiectul Planului de Management actualizat al Spațiului Hidrografic Banat III (2022-2027), la secțiunea Consultarea publicului, la linkul: http://arhiva.rowater.ro/dabanat/Continut%20Site/Plan%20Management%20Bazin%20Hidrografic%20Banat.aspx

Documentul este disponibil pentru informarea și consultarea publicului până în 30 decembrie 2021.

 

 

Comentarii

comentarii