Acasă Eveniment Pompierii din Timiș nu au avut vacanță de Revelion. Aproape 300 de...

Pompierii din Timiș nu au avut vacanță de Revelion. Aproape 300 de intervenții în weekendul prelungit

DISTRIBUIȚI

În weekendul 30 decembrie – 2 ianuarie, pompierii de la ISU Timiș au avut 279 de intervenții și misiuni specifice. Incendii au fost zece la număr; accidente rutiere, opt; iar intervenții ale echipajelor SMURD, peste 200.

În ceea ce privește incendiile, dintre cele zece din ultimele zile, șase au fost la locuințe, două de vegetație, unul la baloți de furaje și unul care a cuprins mai multe autovehicule (patru mașini și o autoutilitară). Dintre acestea, patru s-au petrecut în 31 decembrie, două pe 1 ianuarie și altele patru pe 2 ianuarie. Acestea s-au petrecut în Timișoara, Deta, Beregsău Periam, Comloșu Mare, Coșteiu, Lugoj și Teremia Mare. Printre altele, au ars un brad artificial, anexe gospodărești sau vegetație uscată. Cauzele au fost diverse: foc deschis în spații închise, amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile față de mijloacele de încălzire/de gătit, jar căzut din sistemul de încălzire, o țigară sau coș de fum deteriorat. Din fericire, nu au fost persoane rănite, singurele îngrijiri medicale necesare fiind tratarea a două atacuri de panică.

În rest, pompierii au mai intervenit pentru asigurarea măsurilor PSI necesare și acordarea primului ajutor medical de urgență în urma producerii a opt accidente rutiere, precum și 2 intervenții de salvare a animalelor. Au mai fost efectuate și 21 de misiuni de recunoaștere în unitățile sanitare și alte 11 misiuni specifice. Echipajele medicale SMURD au asigurat răspunsul la 229 de solicitări, în urma cărora au fost asistați 198 adulți și 15 copii.

Reprezentanții ISU Timiș amintesc și câteva sfaturi pentru sezonul rece: „Având în vedere faptul că o mare parte din incendiile produse în ultima perioadă sunt legate de sistemele de încălzire și pentru că perioada sezonului rece încă nu a trecut, vă recomandăm să respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor în locuințe, astfel:

      Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, reparaţi-le, izolaţi-le termic şi curăţaţi-le periodic;

      Aveți grijă la amplasarea materialelor combustibile, sau inflamabile, în apropierea sistemelor de încălzire (sobe, plite, centrale termice, etc);

      Evitați improvizațiile la nivelul instalațiilor termice și electrice și efectuați verficări periodice ale acestora;

      Evitați fumatul în imediata apropiere a lichidelor/materialelor combustibile;

      NU utilizați substanțe ușor inflamabile (benzină, motorină) pentru aprinderea focului;

      NU lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată;

      NU alimentaţi mai mulţi consumatori electrici din acelaşi prelungitor (sau din aceeaşi priză) în acelaşi timp;

      Interziceţi jocul copiilor cu focul;

      Instalați detectoare de fum pentru a preveni producerea unor incendii.

În caz producerii unei situații de urgență, solicitați intervenția salvatorilor prin apelarea numărului unic pentru apeluri de urgență 112”.

Comentarii

comentarii