Acasă Actualitate Pomul Gros de pe Pomiculturii, platanul de peste 330 de ani, a...

Pomul Gros de pe Pomiculturii, platanul de peste 330 de ani, a ajuns rampă de gunoi

DISTRIBUIȚI

Platanul secular de pe strada Pomiculturii din Timişoara, vechi de peste 330 de ani, a devenit rampă de gunoi. Bătrânul platan, dacă ar putea să vorbească, ar povesti despre oraşul care era sub ocupația turcilor, despre începuturile dominaţiei habsburgice, despre perioada austro-ungară, despre Republica Banat, despre anii care au urmat după unirea Banatului cu România, perioada celor două războaie, comunismul, revoluția și democrația. Dar niciodată, în cele trei secole, nu a fost mai umilit ca acum, în vremea primarului Nicolae Robu, care tocmai ce trece printr-o ”criză a copacilor”.

Copacul gros se află pe strada Pomiculturii, una din străzile pe care se intră de pe Calea Lipovei, are o circumferinţă de 4,47 şi o înălţime de 21 metri. Este protejat şi, ca măsură de siguranţă, a fost înconjurat de municipalitate cu un gard metalic vopsit în galben.

Prin 2015, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, aflând de povestea bătrânului platan de la jurnaliștii de la „Adevărul”, spune că îl va pune în valoare, că este ”un monument viu”, și că ”va fi inclus în circuitul turistic al oraşului”. ”Este o raritate, nu cred că se poate lăuda multă lume cu aşa ceva. Vom monta acolo şi o plăcuţă care să îi spună povestea”, a mai spus Robu, conform Adevărul. Și acum, după 5 ani, a ”reușit” să-l facă… rampă de gunoi.

Platanul secular din Timişoara a ajuns în anul 2011 în finala competiţiei “Arborele anului în România”, iniţiat de Fundaţia pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc.

Foto: Doinel Turcin

Comentarii

comentarii