Acasă Actualitate Popovici propune centrale nucleare cu reactoare răcite cu sare topită, în locul...

Popovici propune centrale nucleare cu reactoare răcite cu sare topită, în locul celor clasice

DISTRIBUIȚI

marius popovici„Marele dezavantaj al centralelor nucleare clasice este că sunt ineficiente, produc multe deşeuri nucleare, pentru care se găsesc greu locuri de depozitare, sunt vulnerabile la avarii”, spune Marius Popovici, vicepreşedinte PNŢCD

Ţările din Europa, printre care, evident, şi România, au nevoie de energie produsă ieftin şi sigur. Până acum s-au încercat şi aplicat tot felul de variante, dar, recent, doi tineri germani au descoperit un reactor care funcţionează cu sare topită la 1.000 de grade Celsius. Marius Popovici, vicepreşedinte PNŢCD, este un militant pentru protecţia mediului şi pentru surse alternative de energie, iar această descoperire făcută de nemţi crede că poate reprezenta una din soluţiile actuale la problemele energiei la nivel global.  În prezent, în SUA şi Germania tinerii ingineri dezvoltă o nouă generaţie de reactoare nucleare, mai sigure, mai eficiente, pentru ca evenimente ca şi cele de la Cernobîl şi Fukushima să nu se mai întâmple în viitorul global. În prezent, la nivel global, există 432 de centrale nucleare, 70 în construcţie, 173 planificate şi 314 propuneri. „Marele dezavantaj al centralelor nucleare clasice este că sunt ineficiente, produc multe deşeuri nucleare, pentru care se găsesc greu locuri de depozitare, sunt vulnerabile la avarii. Din acest motiv, tinerii inventivi dezvoltă tehnologia nucleară care există de mulţi ani în construcţii navale, submarine nucleare şi care trebuie adaptată la un sistem industrial. În Germania, la Institutul pentru Fizică Nucleară Berlin, cercetătorii propun sistemul DFR (Dual Fluid Reactors), care funcţionează cu sare topită la 1.000 de grade Celsius, care curge prin centrul reactorului cu adaos de uraniu 238 sau Thorium 232. Rezultă nuclide radiocactive cu cantiatate mică de radioactivitate, care se descompun într-o perioadă mult mai scurtă decât alte deşeuri. Pe lângă acest fapt, avantajul cel mai mare este că aceste centrale nucleare produc de o sută de ori mai multă energie decât cele clasice, cu apă grea”, spune Marius Popovici.

„Aceste reactoare sunt absolut sigure, nu există un nucleu solid, combustibilul curge prin sare topită”

În Statele Unite ale Americii, la Institutul de Tehnologie Massachusetts, proiectul în studiu se numeşte WAMSR – procedură prin care se distrug deşeurile nucleare, nemaifiind necesar un depozit de deşeuri nucleare. În sarea topită prin bombardament cu neutroni, deşeurile nucleare se transformă în nuclide fără radiaţii, astfel că deşeurile nucleare existente pe plan global asigură producţia de energie electrică a globului pentru 70 de ani. „Aceste reactoare sunt absolut sigure, nu există un nucleu solid, combustibilul curge prin sare topită, iar reactoarele fiind fără presiune nu e nevoie de nici un fel de rezervor de presiune”, spune Popovici.

„Consider că va avea de profitat sistemul natural, ecologia ţărilor lumii”

Un alt model este cel studiat tot în SUA, în statul Washington, oraşul Bellevue, sistemul fiind denumit TerraPower, unde se lucrează la un reactor nuclear cu unde. Ceea ce e important este că savanţii apreciază că aceste reactoare vor fi funcţionale industrial peste 7-8 ani, la nivelul anilor 2020-2022. „Cei care se gândesc la noi centrale nucleare, inclusiv România, ar fi recomandabil să aştepte aceste soluţii, care vor fi viabile peste câţiva ani. Având această tehnologie în perspectiva următorilor 10 ani consider că va avea de profitat sistemul natural, ecologia ţărilor lumii şi prin faptul că va fi redus numărul de centrale nucleare şi numărul centralelor pe cărbune existente. Cele pe cărbune elimină o mare cantitate de dioxid de carbon, dar are loc şi o intervenţie brutală în sistemul natural al zonelor în care se exploatează cărbunele negru antracit, fiind cunoscute marile exploataţii de cărbune din SUA, Columbia, Rusia, unde sute şi mii de hectare de teren muntos sunt agresate prin aceste exploatări de cărbune”, spune Popovici.

Comentarii

comentarii