Acasă Cultura Populaţii istorice româneşti, astăzi

Populaţii istorice româneşti, astăzi

DISTRIBUIȚI

Proiectul “Populaţii istorice româneşti astăzi” al echipei de doctoranzi ai cursului de Comunităţi româneşti din afara graniţelor, de la Catedra de Literatură Română şi Comparată, din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, adică Nicoleta Muşat, Corina Popa, Monica Vlad, Vlad Riteş, condusă de prof. dr. Otilia Hedeşan, a fost demarat în 2006, din dorinţa a aborda diferit cercetarea asupra comunităţilor istorice româneşti din perspectiva antropologiei culturale, pe de o parte, şi a României secolului XXI, integrată în Comunitatea Europeană, pe de altă parte.

Munca cercetătorilor implicaţi în proiect a însemnat multe campanii de teren, multă bibliografie, studii şi articole, toate încercând să răspundă problematicii: cine sunt populaţiile istorice româneşti? De ce sunt atât de diferiţi sau asemănători cu noi? De ce vorbesc atât de special? De ce au alte repere ale memoriei?

De unde se pot afla toate aceste lucruri? Proiectul a avut, de-a lungul celor 3 ani de cercetare, mulţi parteneri şi prieteni, printre care Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Afacerilor Externe al României, Fundaţia „Al. Tzigara – Samurcaş”, Muzeul National al Ţăranului Român, Universitatea de Vest, Colegiul Naţional C. D. Loga, Editura Marineasa, Editura Martor.

Astăzi, 28 martie, la ora 18, suntem invitaţi în Sala mare a Librăriei Cartea de Nisip la un eveniment ce întruneşte rezultatele cercetării din cadrul acestui proiect.

Va avea loc o lansare de carte, dar şi o expoziţie de fotografie, o proiecţie de film documentar şi un cabinet de studiu antropologic, toate pe tema “Populaţii istorice româneşti astăzi”. Mai multe informaţii despre proiect, precum şi prezentarea tuturor informaţiilor despre rezultatele cercetării, pot fi accesate pe site-ul http://www.populatii-istorice-romanesti-astazi.ro/ .
Andra JEBELEAN

Comentarii

comentarii