Acasă Cultura Portrete ale Personalităţilor de Renume VIII: Koltai Lajos

Portrete ale Personalităţilor de Renume VIII: Koltai Lajos

DISTRIBUIȚI

Koltai_LajosCea de-a opta ediţie a programului Portrete ale Personalităţilor de Renume, organizat de Asociaţia de Afaceri Ungare în România şi Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely, va avea loc miercuri, 8 aprilie, ora 19, în Sala de Conferinţe a Hotelului Continental. Evenimentul îl va avea ca invitat pe regizorul şi operatorul de film Koltai Lajos, ocazie cu care va fi prezentat în premieră în România filmul său “Evening”. Încă din perioada liceului, Koltai Lajos se apucase să realizeze filme de amator. În 1965 începe să urmeze cursurile la secţia Imagine de film şi TV din cadrul Universităţii de Teatru şi Film din Budapesta, unde a fost discipolul lui Illés György. Şi-a dat licenţa în 1970 cu filmul “Agitatorii”, iar de atunci, lucrează pentru compania de producţie Mafilm. La începutul carierei sale a realizat filme documentare, fiind una dintre personalităţile importante ale artei operatoriei din anii ’70.
Astăzi este unul dintre cei mai recunoscuţi cameramani, lucru dovedit şi de numeroasele nominalizări şi premii obţinute de filmele la care a lucrat de-a lungul anilor, ca, de exemplu, nominalizările la Oscar la categoria cel mai bun film străin pentru “Confidence” (1979), “Colonel Redl” (1986), “Hanussen: Hitler’s Astrologer” (1988), Mephisto (1981) –  premiat cu un Oscar, toate în regia lui Szabó István, a cărui colaborator permanent este de 23 de ani, sau nominalizarea la Oscar din 2001 pentru munca sa la filmul “Malena” de Giuseppe Tornatore.
Filmul, care va putea fi vizionat miercuri în premieră, în regia lui Koltai Lajos, “Evening”, este o dramă impresionantă a cărei adaptare este semnată de autoarea bestseller-ului, Susan Minot, şi de Michael Cunningham, autorul romanului “Orele”, pentru care a fost premiat cu un Pulitzer. Cu o distribuţie impresionantă – Vanessa Redgrave, Natasha Richardson, Meryl Streep şi Mamie Gummer – “Evening” este o peliculă a sentimentelor profunde, care vorbeşte despre puterea dragostei dintre mame şi fiice. După premiera filmului, va avea loc o discuţie liberă, moderată de Balázs Attila, directorul Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely. Intrarea este liberă.

Comentarii

comentarii