Acasă Administraţie Pot începe lucrările la Cinema Studio! Fritz a semnat ordinul, în prezența...

Pot începe lucrările la Cinema Studio! Fritz a semnat ordinul, în prezența ambasadoarei Franței

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 9 iunie, a fost declarat deschis șantierul de la Cinema Studio. Într-un eveniment la care au participat toți cei implicați în reabilitarea clădirii, dar și ambasadoarea Franței în România, Laurence Auer, primarul Dominic Fritz a semnat ordinul de începere a lucrărilor. La final, după ce fiecare dintre părțile implicate au declarat câte ceva, a fost depusă și o capsulă a timpului.

„Urmează să se renască cu acest proiect la care au contribuit foarte mulți. Va deveni primul cinematograf de artă al Timișoarei și transformarea acestui cinematograf chiar este rezultatul unei bune colaborări între Primăria Timișoara, proprietarul cinematografului, Groupama Asigurări, care a finanțat proiectul de arhitectură, și, bineînțeles, Institutul Francez, reprezentat astăzi de doamna ambasadoare și de doamna Tilla Rudel (directoarea Institutului Francez din România – n.r.), și asociațiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent Timishort”, a declarat Fritz.

 

Contractul cu cele două firme care vor efectua lucrările, AUDIOTECH  MULTIMEDIA GROUP S.R.L și MIST LIDER CONSTRUCT S.R.L., a fost semnat încă de la începutul lunii aprilie. Lucrările vor dura 18 luni, iar valoarea totală a investiției este de 14,2 milioane de lei, în care sunt incluse și dotările. În continuare, la fel ca în urmă cu două luni, Fritz speră ca Ministerul Culturii să includă și acest obiectiv de investiții pe lista prioritară pentru Capitala Culturală.

Proiectul de arhitectură, plătit de Groupama, a fost realizat de Atelier 21. Conform acestuia, vor fi două săli de cinema, una cu o capacitate de 200 de locuri și una de 80 de locuri. Pe terasă ar urma să fie amenajată și o terasă rooftop, unde să se poată eventual proiecta și filme în aer liber. Astfel, Cinema Studio ar urma să devină un hub cultural unic în țară.

„Primăria, Groupama și aceste asociații construiesc împreună acest proiect extraordinar de reabilitare a unuia dintre cele mai vechi cinematografe din Timișoara, Studio. Am onoarea și bucuria de a pune prima piatră de temelie a acestui ambițios proiect de reconstrucție și reabilitare a ceea ce a fost odată unul dintre frumoase cinematografe ale orașului”, a declarat și Laurence Auer, ambasadoarea Franței.

„Nu a fost un drum deloc ușor, pornit de la visul inițiat acum trei ani, iar acum am ajuns într-o etapă importantă, de începere a lucrărilor Împreună, ne-am luat angajamentul să redăm strălucirea acestei săli. Scopul este, în primul rând, ca voi, iubitorii de film, să readuceți sala la viață prin emoțiile voastre. Este și să sprijinim Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, este să susținem francofonia în România. Groupama susține cinematografia în România, la fel ca în Franța, prin festivaluri interesante în România. Sprijinim regizori români în producția lor, și merită! Sprijinim, când este necesar, restaurarea filmelor vechi și sălile de cinema, cum a fost și cu sala Elvira Popescu din București”, a declarat Francois Coste, CEO al Groupama Asigurări România și președinte al Camerei de Comerț Româno-Franceze.

„Cinema Studio este un proiect la care lucrez de trei ani, dar la care visez de șapte ani, împreună cu prietenii din celelalte asociații, alături de spectatori și de comunitatea locală. Această clădire aflată în «punctul 0» al orașului este mai mult decât necesară. Este un pas spre normalitate de care Timișoara are nevoie. Acesta nu este doar un cinematograf cu săli recondiționate, va fi un spațiu de tip art-house, care va cuprinde două săli de cinema, dar care va avea corpul actual un alt spațiu, un coworking space, un radio prin care se vor promova activitățile, un program educativ pentru toate vârstele. Va exista un studio foto-video, cu scaune retractabile care se va putea transforma într-un studio de care nu prea există în Timișoara. Aici ne dorim să atragem și să dezvoltăm această comunitate a cinefililor din domeniul film, documentar, jurnalism, multimedia. Să fie o casă a filmelor, unde să ne simțim acasă. (…) Am să închei cu un vis de-al meu: la aniversarea a 10 ani de «Ceau, Cinema!», în 2023, să putem să organizăm acest festival în noul cinema recondiționat Studio”, a spus, din partea Pelicula Culturală, Nicoleta Ciocov.

„Această cinematecă are o componentă de proiecție de film, dar este gândită și ca o platformă pentru sectorul cultural independent și industrie creativă din oraș. Există un studio radio, există un studio de televiziune, există un studio de animație, sunt birouri. Practic, acesta este conceptul, să repornim această industrie creativă. Până la sfârșitul anilor 90, Timișoara avea televiziuni serioase, radiouri serioase, producție de film serioasă. Încet, încet lucrurile astea s-au pierdut. Asta vreau să înțelegeți, că nu va fi doar o cinematecă. Vom mai avea trei cinematografe în oraș. Aici va fi un hub cultural de producție de conținut cultural. Dacă vom reuși să punem pe picioare acest proiect, el va fi unic pentru România”, a declarat și regizorul și producătorul Florin Iepan, din asociația Documentor.

„Acum peste 10 ani, noi, cinefilii din oraș, spuneam, din păcate, «Ceau, Cinema!», pentru că s-a închis. Mă bucur că astăzi avm această perspectivă ca peste puțini ani să putem spune «Bine ai venit înapoi, Studio!». Închei cu cuvintele pe care le-am ales pentru sloganul festivalului nostru din acest an: «Film is not dead»”, a intervenit și Lucian Mircu, reprezentând asociația Marele Ecran.

Mai apoi, după ce edilul-șef a semnat ordinul de începere a lucrărilor, a fost depusă și capsula timpului, în forma unui casete de rolă de film de 16 mm. Fritz a lăsat în aceasta un exemplar al ordinului, ambasadoarea a pus un mesaj al poetului Robert Desnos („De la cinematografie așteptăm imposibilul, neașteptatul, surpriza, lirismul care să șteargă josnicia din suflete și să le lanseze entuziasmul spre baricade și în aventuri), Groupama a pus un citat din Jean-Luc Godard („O poveste trebuie să aibă un început, un mijloc și un sfârșit, dar nu neapărat în această ordine”), Nicoleta Ciocov a lăsat mesajul „Live long and prosper”, un bilet de film și câteva monede, Florin Iepan a lăsat un test COVID-19, iar Mircu a pus cel mai recent afiș al festivalului „Ceau, Cinema!”.

Comentarii

comentarii