Acasă Administraţie Potop de amenzi pe taxa pe paragină, doar în 2019

Potop de amenzi pe taxa pe paragină, doar în 2019

DISTRIBUIȚI

timisoara cladire istoricaCu toate că supraimpozitarea cu taxa pe paragină este deja în vigoare, iar primăria contribuie cu 50% din costurile pentru reabilitarea faţadelor clădirilor istorice, foarte mulţi proprietari care locuiesc în luxoasele palate din centrul Timişoarei nu se mişcă deloc, motivând că nu au bani. Pentru ei se menţine vestea proastă: în acest an se aplică primele sancţiuni cu supraimpozitare de 300-500%, iar de anul viitor sunt vizate peste 500 de astfel de imobile şi nu există scuză de ”sărăcie”. Pe cine nu-l ţine buzunarul, să se mute unde este mai ieftin.

”Locuiesc într-o astfel de clădire ultracentrală, sunt conştientă că cine doreşte să locuiască într-o clădire istorică trebuie să plătească, eu sunt de acord, dar sunt foarte mulţi proprietari în clădire, unii spun că nu au bani să suporte cheltuielile. Personal, nu vreau să fiu supra-impozitată cu taxa pe paragină, pentru că eu vreau să plătesc cota mea pentru renovarea clădirii”, spune o timişoreancă ce locuieşte într-unul din palatele ultracentrale.

Primarul Nicolae Robu îi avertizează pe cei care nu se sinchisesc de situaţie că pot ajunge până la executare silită. Pentru că anul 2021 este aproape, iar Capitala Culturală Europeană trebuie să arate impecabil.

”Dacă în 2018 nu se vor mişca, în 2019 vom avea 400-500 de proprietari cărora li se va aplica taxa de paragină. E timp pe parcursul anului 2018 să se instrumenteze documentele, astfel încât din 2019 să nu mai scape nimeni dintre cei care nu se preocupă de clădirile care le deţin. Noi nu ne putem prezenta în faţa Europei, a lumii, cu clădirile istorice în paragină”, anunţă primarul Nicolae Robu.

Edilul spune că proprietarii acestor clădiri sunt total dezinteresaţi, nimeni nevenind să solicite ajutorul financiar pe care-l acordă primăria pentru reabilitarea faţadelor clădirilor istorice, respectiv, 1 milion de euro printr-un program ce merge pe principiul ”primul venit, primul servit”, prin care administraţia achită reabilitarea, iar asociaţia de locatari va achita 50% din costuri.

”Nicio asociaţie de proprietari nu a avut o documentaţie completă. Nu-i interesează pe toţi timişorenii. Legea prevede să fie unanimitate în asociaţia de locatari. 50% din bani sunt suportaţi de la bugetul local, pentru că vrem să accelerăm acest proces, dar nici aşa nu arată interes aceşti proprietari. Ne-au trişat de ani de zile, ba punând o plasă sau o schelă pe clădire”, spune edilul.

Nicolae Robu a dat şi câteva exemple de proprietari care şi-au reabilitat clădirile istorice şi care arată superb. ”Voi prezenta o listă cu cei care şi-au reabilitat clădirile şi arată splendid. Unii vor încerca să atace în instanţă sancţiunea, sper să nu reuşească!”, a spus Robu.

 

Comentarii

comentarii