Acasă Actualitate Povestea tortului Doboş. Prăjitura a fost inventată de un cofetar maghiar în...

Povestea tortului Doboş. Prăjitura a fost inventată de un cofetar maghiar în 1884

DISTRIBUIȚI
Slice of homemade Hungarian Dobosh cake with caramel

Una din cele mai cunoscute prăjituri din cofetăriile României este fără îndoială tortul Doboş. De altfel este binecunoscut în mai toate cofetăriile din Europa. 

Reţeta originară a tortului Doboş aparţine maestrului cofetar maghiar Dobos C. Jozsef (1847–1924) şi a fost inventată în anul 1884. A fost prezentat de cofetar la Expoziția Generală Națională de la Budapesta în 1885, iar de atunci prăjitura în straturi succesive de foi și cremă de cacao cu un a devenit un deliciu chiar și la curțile imperiale.  

„Dobos Jozsef deţinea, la Budapesta, un magazin gourmet de renume la acea vreme, cu produse de import într-o perioadă în care transportul mâncării pe distanţe lungi nu era la îndemâna oricui. Acolo puteau fi găsite felurite brânzeturi, diferite soiuri de vin, pâine şi chiar prăjituri. Renumele european şi l-a căpătat, însă, cu Tortul Doboş, rămas în istorie şi degustat cu plăcere în continuare. Desertul a fost prezentat pentru prima dată la Expoziţia Naţională de la Budapesta, în 1885, iar cei doi suverani austro-ungari, Franz Josef şi Sissi, au fost între primii care l-au gustat. De altfel, Dobos a devenit, ulterior, furnizor al Curţii Regale şi Imperiale”, scrie Cumvaplace.ro.

Cu glazura sa simplă şi elegantă din zahăr caramelizat, cu gustul intens de cacao al cremoasei umpluturi cu unt sau poate prin construcţia în straturi, cu o aparenţă minimalistă raportat la vederile vremii, a cucerit degustătorii, iar prăjitura a devenit extrem de populară în întreaga Europă. 

„Inventatorul sau mai bine zis creatorul tortului Doboş a vrut să ofere lumii nu doar o imagine, ci mai degrabă un desert relativ uşor de păstrat, pentru că posibilităţile de răcire la acea vreme nu erau la îndemână, iar cremele sunt de obicei cele mai perisabile. Aşadar a pus la punct această cremă cu unt care cuprinde, în reţeta originală, unt de cacao, pe lângă ciocolată belgiană. Iar aceasta se poate spune că a fost adevărata lui invenţie, pentru că la vremea respectivă umpluturile pentru prăjituri erau pe bază de smântână sau frişcă, iar noi avem la Doboş o cremă de ciocolată, o raritate la acea vreme, care nu necesită nici coacere”, mai aflăm de pe Cumvaplace.ro.

Tortul original este rotund, are cinci foi simple şi a şasea cu glazură de zahăr ars, iar în timpul vieţii cofetarului mulţi au încercat să îl copieze, dar nimeni nu a putut să îl reproducă exact. Doboş însuşi a fost cel care a dus reţeta în Europa, pregătind tortul său în diverse locuri şi sfârşind prin a-l exporta în cutii special destinate, din lemn. 

Reţeta originală a fost donată, în 1906, breslei cofetarilor din Budapesta. 

Din 2019, Dobos Torta a devenit oficial un Hungarikum, cel mai prestigios titlu în clasificarea produselor de apartenenţă ungară.  
 
Reţeta originală cuprinde (12 porţii): Şase blaturi; şase ouă, 100 grame zahăr pudră, 100 grame făină, 30 grame unt topit. Pentru cremă; patru ouă, un praf de sare, 200 grame zahăr pudră, 270 grame unt, 35 grame cacao, zahăr vanilat, 200 grame ciocolată. Pentru decor; 100 grame zahăr tos. 

Comentarii

comentarii