Acasă Actualitate Poveștile Timișoarei! Patrimoniul sub reflectoare – inedit spectacol caritabil, la Gala Aniversară...

Poveștile Timișoarei! Patrimoniul sub reflectoare – inedit spectacol caritabil, la Gala Aniversară Pentru Voi 2023

DISTRIBUIȚI

Ineditul spectacol caritabil ”Patrimoniul sub reflectoare” organizat, marți 2 mai, la Filarmonica Banatul, cu prilejul Galei Aniversare Pentru Voi 2023, a avut un succes extraordinar și a reușit să facă un cerc peste timp, să reunească trecutul cu prezentul cu ajutorul artei teatrale și al dansului, transmițând multă emoție și bucurie celor prezenți.

Spectacolul i-a introdus pe spectatori în atmosfera poveștilor de altădată din Timișoara, în lumea Valeriei, a Elsei, a lui Netti și a Marianei, în istoriile a 4 cartiere timișorene – Cetate, Fabric, Elisabetin și Iosefin – prin dans, muzică, teatru și tehnologie digitală, într-o singură seară, prin mozaicuri ale ferestrei sufletului uman.

Evenimentul este parte a proiectului Spotlight Heritage Timișoara, în cadrul Programului cultural „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 și a fost organizat de Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul de ID/IFR și e-Learning și Centrul Multimedia, alături de Muzeului Național al Banatului, în parteneriat cu Magnum Dance Sport Team.

Astfel, în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, a avut loc o imersiune în lumea artei prin piese de teatru unice, cu elemente de dans, muzică și tehnologii digitale, care au spus poveștile Timișoarei, integrate în proiectul Happenings and performances for Timisoara’s heritage / Spectacole și evenimente pentru patrimoniul Timișoarei.

Patrimoniul sub reflectoare Pentru Voi a fost un spectacol de tip eveniment caritabil, organizat de Universitatea Politehnica Timișoara, în colaborare cu Clubul de dans sportiv Magnum Team și Muzeul Național al Banatului, în beneficiul Fundației Pentru Voi.

De aceea, cu acest prilej, Laila Onu, directoarea Fundației Pentru Voi, a mulțumit tuturor celor care au ajutat în organizarea și punerea în scenă a ineditului și emoționantului spectacol caritabil Patrimoniu sub reflectoare.

“Diferite segmente ale comunității din Timișoara sunt alături de noi, în această seară la spectacolul pregătit de Universitatea Politehnica Timișoara, care este dedicat susținerii serviciilor sociale  ale Fundației Pentru Voi.

În numele celor 200 de beneficiari, persoane cu dizabilități intelectuale, aș vrea să mulțumesc celor care au venit astăzi, alături de noi, în frunte cu Mitropolia Banatului și cu Primăria Timișoara.

Serviciile sociale ale Fundației Pentru Voi sunt oferite în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Timișoara de 26 de ani. Mulțumim frumos!

Tot alături de noi sunt și cei doi subprefecți, Sorin Ionescu și Ovidiu Drăgănescu, și doamna director adjunct al DGAPC Timiș, Monica Trușcă. Mulțumesc și Dianei Andone, coordonatoarea CEL din cadrul UPT și membră în corpul Pentru Voi. Mulțumim, Diana!”

Laila Onu a mulțumit și rectorului UPT. Florin Drăgan, dar și lui Claudiu Ilaș, directorului Muzeului Național al  Banatului, partener în proiect, Magnum Sport Team și Oanei Antonovici, actriță, firmei Berg Banat și cofetăriei Codrina, sponsori.

Laila Onu a mulțumit și Clubului Rotary Timișoara, care este partenerul Fundației Prntru Voi de 26 de ani.  “Mulțumesc tuturor!”, a fost mesajul Lailei Onu.

Diana Andone, directoarea Centrului de e-Learning din cadrul UPT, a explicat că toate aplicațiile digitale din cadrul spectacolului, aplicațiile mobile, cele de realitate augmentată sau mobile și site-ul web sunt realizate de studenți și profesori de la UPT, cărora le-a mulțumit de pe scena Filarmonicii Banatul, dar și dansatorilor de la Magnum Dance Sport Team.

“În seara asta ați văzut pe scenă actori și dansatori profesioniști, împreună cu tineri cu vârste cuprinse între 13 – 17 ani.De asemenea toată infrastructura a fost realizată de parțial de profesioniști, parțial de studenți ai UPT. Mulțumesc Centrului de Proiecte, Consiliului Județean Timiș și Ministerului Culturii că ne-au permis să dăruim asemenea  spectacol Fundației Pentru Voi și să spunem poveștile celor patru doamne într-un mod inedit și emoționant”, a explicat Diana Andone.

Spectacolul a fost realizat în parteneriat cu Magnum Dance Sport Team și Fundația Pentru Voi, este parte din proiectul „Happenings and performances for Timisoara’s heritage / Spectacole și evenimente pentru patrimoniul Timișoarei” al Universității Politehnica Timișoara, face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Spectacolul urmărește diversitatea comunităților cultural-lingvistice din Timișoara și dinamica vieții cotidiene din cele 4 patru cartiere istorice ale Timișoarei (Iosefin, Fabric, Elisabetin și Cetate), acestea fiind ilustrate prin lumile paralele ale celor 4 femei: lumea Valeriei Pintea din cartierul Iosefin, prin romanul Lianei Maria Gomboșiu. Lumea Elsei Kornis și lumile în destine din cartierul Fabric, reflectate în interviurile din arhiva Grupului de Istorie Orală și Antropologie Culturală, înființat și coordonat de doamna Smaranda Vultur.

De asemenea, au fost relevate și lumea ascunsă într-un cufăr a lui Netti Diel din cartierul Elisabetin, prin intermediul jurnalului de familie al Piei Brînzeu, și lumea în oglindă a Marianei Klein, căsătorită Șora, din interviul realizat de Smaranda Vultur la Băile Herculane în 2001. Elementele de realitate augmentată și imaginile de arhivă cu unele clădiri emblematice au îmbogățit  descoperirea prin dans a vieții cotidiene din aceste cartiere istorice ale orașului de pe Bega.

Interpretările s-au bazat pe experiența, dramaturgia și parțial coregrafia realizată în cele 4 spectacole în aer liber desfășurate în baza parteneriatului dintre UPT și Magnum Team în 2022. Evenimentul a beneficiat de dramaturgie, scenografie, coregrafie, videografie dedicate și a reunit actrițe în rolurile principale feminine, 10 dansatori tineri din echipa Magnum Team și 6 dansatori copii.

Spectacolul a mixat intervențiile profesioniștilor Raul Avram și Diana Avram cu cele ale Oanei Antonovici, împreună cu tineri dansatori sportivi amatori și copii care acum deprind primii pași de dans și mișcare scenică.

Interpretările artistice și filmele obținute vor fi încărcate pe site-ul web al Spotlight Heritage Timisoara: https://spotlight-timisoara.eu/, respectiv distribuite și promovate prin intermediul tehnologiilor digitale, accesibile oricăror audiențe.

Spotlight Heritage Timișoara – Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii.

 

Comentarii

comentarii