Acasă Actualitate Prânz între prieteni, la Nemeșești 33

Prânz între prieteni, la Nemeșești 33

DISTRIBUIȚI

Un sat de lungimea unei singure străzi, cu nici cincizeci de localnici permanenți și gospodării cu case din pământ, și o biserică veche, de lemn, drept atracție majoră. Acesta este Nemeșești, localitatea unde trebuie să ajungeți la finalul acestei săptămâni, la un Prânz între prieteni!

După plimbările cu căruța trasă de cai, vizite la casele și bisericile din zonă, ateliere de opincărit și mâncare tradițională în punctele gastronomice locale, produsul Mic dejun la Margina se îmbogățește cu o nouă ofertă de petrecere a timpului liber și călătorie în Țara Făgetului: locuirea de pământ.

Pornind de la un patrimoniu arhitectural bine reprezentat în cele 9 sate care formează comuna Margina, Asociația My Banat în colaborare cu Asociația ReCult inițiază o serie de activități menite să creioneze un Traseu al caselor de pământ din zonă.

Primul eveniment va avea loc duminică, 28 iulie, de la ora 10,00, în satul Nemeșești 33 și va fi coordonat de specialiștii în arhitectură de pământ Alina Negru și Alessandro Serra în colaborare cu meșterul local Ion Scorobete.

Aceștia vor folosi pământ din zonă pentru a reconstrui detaliile unei case din localitate și îi vor invita pe localnici să discute despre importanța caselor de pământ și revitalizarea acestora.

Programul va cuprinde atât ateliere demonstrative de lucru cu pămânul, cât și vizite la Biserica de lemn din sat și un Prânz între prieteni.

Gazdele evenimentului, în colaborare cu producătorii locali și ghidul de turism Damaris Sivu din Margina, vor prepara un meniu mixt, ce combină rețete din Banat cu cele din Bihor, ca formă de celebrare a diversității culturale locale.

Program:

9,00 – 10,00 – Mic dejun la Margina. Meniu de vară: platouri cu brânză de la ciobăniță, roșii, castraveți și pâine coaptă pe vatră; miere pe pâine și lapte de vacă fiert.

10,00 – 12,00 Atelier demonstrativ de lucru cu pământul

– prezentare tehnici locale cu meșterul local Ion Scorobete din Margina

– sursa materialelor din comună – pământ și paie

– valoarea locuirii de pământ din perspectivă internațională – arh. Alina Negru și arh. Alessandro Serra, Italia

– importanța caselor de pământ din perspectivă turistică – Traseul caselor de pământ din Margina/Țara Făgetului – Delia Barbu, Asociația My Banat

– demonstrații interactive cu specialiștii ReCult și meșterul Ion Scorobete

12,00 – 13,00 Tură prin sat cu vizită la Biserica de lemn „Sfântul Nichita Romanul” din Nemeșești (1798)

13,00 – până când vedeți stele (pe cer J) – Prânz între prieteni.

Bucătărie mixtă  banato-ardelenească: zamă de clompiri (supă de cartofi) cu smântână și pătrunjel verde, ardei grași umpluți și, ca desert, plăcintă de mere cu scorțișoară și zahăr vaniliat.

Invitați:

Proprietari locali cu case de pământ din Margina, Coșteiu de Sus, Nemeșești și Sintești

Mici producători locali

Studenți ai Programului UNITA, Universitatea de Vest Timișoara

Ionel Costa, Primar Comuna Margina

Cosmin Popescu, Viceprimar Comuna Margina

Reprezentanți ai industriei ospitalității

Mulți prieteni

Participarea la ateliere, tura ghidată și prânz este gratuită.

Comentarii

comentarii