Acasă Economic Prea multă ploaie strică! Culturile de cereale afectate de băltiri, în Caraș...

Prea multă ploaie strică! Culturile de cereale afectate de băltiri, în Caraș Severin

DISTRIBUIȚI

În județul Caraș Severin, terenurile în mare parte destinate însămânțărilor de primăvară sunt arate, încă din toamna anului trecut. Totuși, în luna martie, unii fermieri au continuat cu pregătirea terenului, arat și discuit, dar acolo unde s-a putut, fiindcă din cauza umidității excesive, nu se poate intra cu utilajele pe teren, în multe zone.

18.000 ha de porumb și 4.000 de floarea soarelui

Iosif Zarcula,  directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Caraș Severin, a explicat: “Sunt aproape 20.000 de hectare arate pentru campania de primăvară, dar lucrările au fost făcute din toamnă. În martie, mai există băltiri și terenul este foarte moale și se evită intrarea cu utilajele pe teren, în multe locuri. În total, preconizăm că vor fi 32.000 de hectare de arătură în primăvară”. Astfel, vor fi cultivate 18.000 de hectare de porumb, 3.200 ha de soia, 4000 de hectare de floarea soarelui și 200 ha de ovăz. Vor fi și 1.700 ha de legume în câmp și 4.500 ha de cartofi. În ceea ce privește problema prețului la îngrășăminte, Zarcula a spus: “Se pare că fermierii cu care eu am vorbit, mai ales dacă sunt puternici, vor reuși să respecte dozele și nu își vor reduce cantitățile de îngrășăminte. Fermele mare vor respecta normele, privind tratamentele cu fertilizanți, fiindcă au reușit să și obțină întreaga cantitate de îngrășăminte necesară. Poate fermierii mai mici vor întâmpina probleme”. În luna martie, semnele sunt foarte bune în agricultura din Caraș Severin. Nu există deficit de apă în sol, a mai fost și zăpadă care a fost foarte utilă pentru culturi. Și-a făcut efectul. Plantele evoluează bine, cu mici excepții, acolo unde mai persistă băltirile. “În concluzie, pot spune că stăm destul de bine în luna martie în agricultură. Noi suntem un județ fericit în această privință, fiindcă se știe că în unele zone din țară mai ales în zona Moldovei seceta încă ridică mari probleme. Se arată un an promițător. Sperăm să nu ne confruntăm cu secetă, așa cum a fost în vara anului trecut, deși în Caraș nu a ridicat probleme dificile. Vedem ce va urma, dar poate nu vom ave probleme, în 2023”, a mai spus Zarcula. În 2022, au fost aproape 20.000 de ha cu porumb și 4.320 de ha de floarea soarelui.

Grâul și rapița evaluează spectaculos

Aproape 28.000 de hectare sunt însămânțate în județul Caraș Severin, în campania de toamnă 2022. Dintre care cu grâu, aproape 18.500 de hectare, orz 2.200 de ha și rapiță 6.640 de hectare. “Toate culturile sunt răsărite, arată foarte bine în luna martie și se dezvoltă cu succes. Au umiditate ridicată, chiar în surplus. Au fost și continuă să cadă ploi”, a explicat Iosif Zarcula. Din păcate, a apărut o problemă destul de serioasă: băltirile! E adevărat că fenomenul are loc în unele zone și pe anumite sole, unde apa nu s-a infiltrat în pământ din cauză că terenul este argilos. Rezultatul este că, din această cauză, plantele au început să se asfixieze și chiar să se îngălbenească unde e prea multă apă, dar speranțe sunt ca bălțile să dispară, fiindcă temperaturile au început să crească, iar apa ușor se evaporă. Condiția este să nu insiste ploile. Rapița de asemenea se dezvoltă foarte bine și are un aparat foliar bogat și nu sunt probleme cu bolile. Totuși, pe unele sole, rapița a mai pierdut primele două-trei frunze, datorită temperatură scăzute și a umidității excesive.

 

 

Comentarii

comentarii