Acasă Actualitate Precizări din partea MAI. În ce situații nu este obligatorie masca pe...

Precizări din partea MAI. În ce situații nu este obligatorie masca pe stradă, la Timișoara și în localitățile cu rate de peste 6?

DISTRIBUIȚI

Joi, 7 octombrie, Ministerul Afacerilor Interne a oferit câteva precizări în legătură cu ultimul ordin comun dat împreună cu Ministerul Sănătății. Este vorba despre cel care privește purtarea măștii în spațiile publice, inclusiv deschise, publicat miercuri. Direcția de Informare și Relații Publice a ministerului explică, acum, în ce situații sunt prevăzute excepții de la purtarea măștii, atât la modul general, cât și în localitățile cu rate de peste 6 cazuri la mia de locuitori.

La Timișoara, de exemplu, care are o rată de peste 11, masca devine obligatorie în toate spațiile publice, atât deschise, cât și închise. Totuși, dacă un timișorean este singur pe stradă, acesta nu va fi obligat să poarte masca. „Dacă eşti singur pe stradă, poţi să nu porţi masca şi poţi să mănânci un covrig”, după cum a spus ministrul de Interne Lucian Bode. Exceptați de la purtarea măștii sunt și cei care desfășoară activități fizice.

Totuși, amintesc reprezentanții MAI, masca de protecție este obligatorie în unele spații deschise chiar și în localitățile cu rate mai mici, de sub 6. Este vorba despre locurile aglomerate, precum piețe, spații comerciale sau stații de transport public.

Pe de altă parte, există excepții de la purtarea măștii și în spațiile închise. La locul de muncă, de exemplu, cei care sunt singuri în birou nu trebuie să poarte mască. Tot la serviciu, nici dacă sunt mai multe persoane într-o încăpere, maximum zece, dar doar dacă sunt toate vaccinate și dacă se păstrează distanța, masca nu mai este obligatorie. În plus, nu trebuie să poarte masca nici copiii sub 5 ani, persoanele care desfășoară activități fizice în medii solicitante sau persoanele care au boli care le afectează capacitatea pulmonară. Pentru ultimele două categorii, însă, ar fi nevoie de o evaluare făcută de medicul de medicina muncii.

Iată informarea MAI:

„Masca de protecție se poartă obligatoriu:

La nivelul localităților în care incidența este mai mică sau egală cu 6/1000 locuitori

  • în spațiile publice închise, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, spații comerciale:
  • în spații publice deschise, cum sunt, fără a se limita la acestea: piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, spațiile comerciale, stații pentru transportul în comun, precum și în alte zone stabilite prin hotărâre a comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență.

La nivelul localităților în care incidența este mai mare de 6/1000 locuitori

  • în spațiile publice închise, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, spații comerciale;
  • în toate spațiile publice deschise cu excepția persoanelor care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc. Alte excepții se pot stabili, la propunerea direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, prin hotărâri ale comitetelor județene, respectiv al municipiului București pentru situații de urgență.

Nu este obligatorie purtarea măștii de protecție dacă persoana este singură pe stradă.

Indiferent de incidență, masca de protecție nu se poartă de către:

  • persoanele vaccinate pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare aflate la locurile de muncă situate în spații închise, cu condiția prezenței unui număr de maximum 10 persoane și asigurarea unei distanțe de 1 metru între ele, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau al altor lucrători. Excepția nu se aplică în cazul spațiilor închise comune;
  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
  • persoanele care sunt singure în birou;
  • prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane.

În funcție de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității, pot fi aplicate și excepții pentru persoanele care:

  • suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
  • desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.)”.

Pentru localitățile din județul Timiș, ratele de infectare de joi au fost cele prezentate în următorul document:

incidenta-07-10-2021-judet-timis

Comentarii

comentarii