Acasă Stiri recomandate Preşedintele UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu, cercetat în libertate. Directorul Adrian Preda, arestat

Preşedintele UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu, cercetat în libertate. Directorul Adrian Preda, arestat

DISTRIBUIȚI

UPDATE 1: Adrian Chebuţiu, Adrian Preda şi libanezul Said Baaklini acuzaţi de evaziune fiscală şi rambursare ilegală de TVA

UPDATE 2: Preşedintele UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu, cercetat în libertate. Directorul Adrian Preda, arestat

UPDATE 3: Senatorul PDL Baniaş: Nu am nicio legătură cu persoanele din Reşiţa cercetate pentru acte de corupţie

UPDATE 4: Acuzaţiile DNA: 4 motoare vechi, vândute cu 250 de milioane de euro plus TVA 

 

Preşedintele UCM Reşiţa Adrian Chebuţiu împreună cu bunul lui amic Adrian Preda, directorul executiv UCMR Reşiţa au fost săltaţi de DNA noaptea trecută în urma unui flagrant realizat de procurorii DNA din Bucureşti şi cei din Timişoara. Până în acest moment nu se cunosc acuzele care li se aduc celor doi. Biroul de presă al DNA Bucureşti confirmă doar că în acest moment are loc o anchetă şi mai multe persoane sunt audiate. Preşedintele – director general al Uzinei Constructoare de Maşini (UCM) Reşiţa, Adrian Chebuţiu, este audiat, marţi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, într-un dosar în care, în urmă cu o zi, au avut loc mai multe percheziţii în Reşiţa şi Timişoara. Adrian Chebuţiu a fost adus cu mandat, marţi dimineaţă, la sediul DNA. Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Adrian Chebuţiu este audiat în legătură cu o anchetă în derulare, în care nu au fost persoane reţinute.
UCM Reşiţa, compania condusă de Adrian Chebuţiu a înregistrat în primele nouă luni din 2009 pierderi de aproximativ 6 milioane euro. În aceiaşi periadă a anului UCM Reşiţa a avut o cifră de afaceri de aproximativ 30 milioane euro.

UPDATE 1: Capii UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda, reţinuţi 24 de ore

Adrian Chebuţiu, preşedintele UCM Reşiţa şi Adrian Preda, directorul executiv al grupului, au a fost reţinuţi pentru 24 de ore. Cei doi au primit în noaptea de marţi spre miercuri mandatele de reţinere şi se află acum în arestul Poliţiei Capitalei. Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vor decide astăzi dacă Chebuţiu şi Preda vor fi arestaţi preventiv pentru 29 de zile. Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda au fost reţinuţi, luni seară, la Timişoara, fiind ridicaţi din locuinţa preşedintelui UCMR, situată într-o zonă rezidenţială din Giroc. Deşi anchetatorii sunt zgârciţi cu informaţiile despre acest caz, conform primelor informaţii acuzaţiile care li se aduc celor doi sunt evaziune fiscală şi rambursare ilegală de TVA.

Baaklini a fost prins în Bulgaria

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Adrian Chebuţiu este audiat în legătură cu o anchetă în derulare, care ar avea legătură cu libanezul Said Baaklini, patronul firmei Libarom Agri din Bucureşti, cercetat, alături de un senator, de procurorii anticorupţie pentru restituiri nelegale de TVA. Baaklini a fost prins în Bulgaria, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie emiţând pe numele străinului un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. Direcţia Naţională Anticorupţie face cercetări cu privire la modul în care libanezul Said Baaklini, apropiat al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, a achiziţionat mai multe motoare, iar apoi a solicitat restituirea taxei pe valoarea adăugată, au declarat, surse judiciare. În acelaşi dosar ar fi implicat şi un senator, au precizat sursele citate. Astfel, după ce sirianul a părăsit România, DNA a solicitat ICCJ emiterea unui mandat de arestare european, precum şi unul naţional de arestare preventivă.

UPDATE 2: Preşedintele UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu, cercetat în libertate. Directorul Adrian Preda, arestat

Preşedintele-director general al Uzinei Constructoare de Maşini Reşiţa, Adrian Chebuţiu, va fi cercetat în libertate, potrivit deciziei instanţei supreme, care a hotărât însă ca directorul executiv al UCM, Adrian Coriolan Preda, să fie arestat preventiv pentru 29 de zile. Judecătorul Georgeta Barbălată a decis, joi dimineaţă, ca Adrian Chebuţiu să fie cercetat în libertate, dar fără a avea dreptul de a părăsi ţara pe perioada anchetei. Totodată, acestuia i-au fost impuse de către instanţă şi o serie de obligaţii. Directorul executiv al UCM Reşiţa, Coriolan Preda, a fost însă arestat preventiv pentru 29 de zile. Decizia poate fi atacată cu recurs atât de procurorii DNA, privind lăsarea în libertate a lui Chebuţiu, cât şi de Coriolan Preda, împotriva arestării sale. În cazul declarării recursului, acesta ar urma să fie judecat de completul de cinci judecători, complet ierarhic superior de la aceeaşi instanţă, potrivit noilor prevederi legale întrate recent în vigoare.
Avocaţii lui Chebuţiu au declarat, pentru MEDIAFAX, că la dosarul cauzei figurează numele unui senator, dar care nu ar avea nicio legătură cu clientul lor. În acest context, ICCJ nu avea competenţă în acest dosar deoarece nu s-a început urmărirea penală pentru nicio persoană având calitate de deputat sau senator. La ieşirea din sala de judecată, Adrian Chebuţiu a declarat că în realitate a fost vorba despre vânzarea de către UCM Reşiţa a "unui utilaj complex care avea valoarea facturată" şi nu a patru motoare, infirmând astfel unele informaţii apărute în presă.
"E o experienţă despre care nu aş vrea să vorbesc foarte mult şi pe care nu o doresc nimănui. Sunt cinci capete de acuzare care mi s-au adus în cadrul unui dosar din care am constatat astăzi, în timpul discuţiilor din sala de judecată că este un dosar mult mai amplu în care noi nu considerăm că avem un rol important", a mai spus Chebuţiu la ieşirea din sala de judecată.
Întrebat care este legătura sa cu senatorul PDL de Constanţa, Mircea Baniaş, directorul Chebuţiu a declarat: "Am auzit de numele lui astăzi. Este prima dată când aud de numele dânsului în acest dosar şi într-un fel îmi explic complexitatea subiectului. Domnul procuror a venit şi a invocat faptul că în cauză există indicii clare că e săvârşită o faptă penală de către un domn senator al cărui nume l-aţi aflat înaintea noastră".
Preşedintele-director general al Uzinei Constructoare de Maşini (UCM) Reşiţa, Adrian Chebuţiu, a fost reţinut miercuri dimineaţă, după mai multe ore de audiere la Direcţia Naţională Anticorupţie. Procurorii l-au audiat la DNA şi pe directorul executiv al UCM Reşiţa, Adrian Coriolan Preda, apoi au emis pe numele lui ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. Cei doi au fost duşi, miercuri seară, la instanţa supremă. Chebuţiu şi Preda au fost audiaţi într-un dosar în care, luni, au avut loc mai multe percheziţii în Reşiţa şi Timişoara. Ei a fost aduşi cu mandat, marţi dimineaţă, la sediul DNA. Senatorul PDL Baniaş: Nu am nicio legătură cu persoanele din Reşiţa cercetate pentru acte de corupţie

UPDATE 3: Senatorul PDL Baniaş: Nu am nicio legătură cu persoanele din Reşiţa cercetate pentru acte de corupţie

Senatorul PDL Mircea Banias susţine că nu are niciun fel de legătură cu persoanele implicate în dosarul de corupţie privind UCM Reşiţa şi avertizează că se va îndrepta împotriva celor care folosesc numele său în acest context şi îi aduc atingere imaginii publice.
"Am constatat cu surprindere că numele meu a fost asociat, fără niciun fel de fundament, cu ale unor persoane din oraşul Reşiţa, bănuite de acte de corupţie. Doresc să precizez ferm că nu le cunosc, nu am auzit de persoanele respective şi evident, nici nu am derulat activităţi comerciale împreună. Prin urmare, orice folosire a numelui meu într-un asemenea context mă face să mă îndrept împotriva celor care îmi aduc atingere imaginii publice", se arată într-un comunicat semnat de senatorul PDL Mircea Banias, remis joi agenţiei MEDIAFAX.

UPDATE 4: Acuzaţiile DNA: 4 motoare vechi, vândute cu 250 de milioane de euro plus TVA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează acte de urmărire penală faţă de inculpatul SAID BAAKLINI, asociat unic şi administrator al S.C. LIBAROM AGRI SRL Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de evaziune fiscală, evaziune fiscală în forma tentativei şi asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală. În aceeaşi cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de inculpaţii CHEBUŢIU ADRIAN, preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al S.C. U.C.M. Reşiţa S.A şi PREDA CORIOLAN-ADRIAN, director executiv al aceleiaşi societăţi, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de evaziune fiscală, asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi două infracţiuni de fals intelectual.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele:
La data de 31 august 2010, în urma unei înţelegeri anterioare, SC UCM Reşiţa SA a emis o factură în valoare de 250 milioane euro plus TVA către S.C. LIBAROM AGRI SRL Bucureşti care a cumpărat de la uzina din Reşiţa patru motoare vechi, nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani. În realitate, cele patru motoare vechi valorau aproximativ 5 milioane euro plus TVA, adică de 50 de ori mai puţin. Pentru a da o aparenţă de legalitate operaţiunii de vânzare la preţ supraevaluat, UCM Reşiţa SA a mai încheiat cu S.C. LIBAROM AGRI SRL Bucureşti trei contracte în valoare totală de 245 milioane euro+TVA, care nu au la bază operaţiuni reale.
În baza facturii supraevaluate, în luna septembrie 2010, S.C. LIBAROM AGRI SRL Bucureşti, reprezentată de inculpatul Said Baaklini, a şi cerut restituirea de la bugetul de stat a TVA aferente facturii respective, adică, suma de 253.749.507 lei, echivalentă a 60 milioane euro.
Inculpatul Chebuţiu Adrian, în calitate de preşedinte al consiliului de administraţie al S.C. UCM Reşiţa SA, a acceptat să semneze contractele sus menţionate şi să dispună facturarea acestora pentru prestaţii fictive, iar inculpatul Preda Coriolan-Adrian, în calitate de director executiv al S.C. UCM Reşiţa SA, a întocmit efectiv contractele sus menţionate şi a dispus efectiv facturarea sumelor aferente acestora, cunoscând caracterul fictiv al prestaţiilor presupuse de contractele respective.
La 26 noiembrie 2010, în Portul Constanţa, marfa cumpărată de S.C. LIBAROM AGRI SRL Bucureşti de la uzina din Reşiţa a fost încărcată pe o navă având ca destinaţie Republica Guineea. Exportul efectiv al mărfurilor (pentru care TVA la export este zero) a fost împiedicat de intervenţia parchetului.
În noaptea de 27-28 noiembrie 2010, inculpatul Said Baaklini a fugit din ţară în scopul de a se sustrage urmăririi penale în cauză. Prin urmare, pe numele acestuia, la cererea procurorilor DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis un mandat de arestare naţional, precum şi un mandat de arestare european. În baza acestuia din urmă, inculpatul a fost prins de autorităţile bulgare în seara zilei de 28 noiembrie 2010. În prezent, autorităţile bulgare desfăşoară procedurile necesare în vederea predării inculpatului Said Baaklini către autorităţile române.
Inculpaţilor Chebuţiu Adrian şi Preda Coriolan-Adrian li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 30 noiembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora. Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpatului Preda Coriolan-Adrian, iar faţă de inculpatul Chebuţiu Adrian, aceeaşi instanţă a luat măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara. Faţă de această ultimă decizie, procurorii au declarat recurs.

Comentarii

comentarii