Acasă Actualitate Prefectul atacă preţul gigacaloriei!

Prefectul atacă preţul gigacaloriei!

467
DISTRIBUIȚI

Mircea Băcală spune că, pe parcursul procesului, hotărârea se suspendă şi preţul rămâne cel de dinainte de scumpire
După ce Consiliul Local Timişoara a hotărât creşterea preţului gigacaloriei, prefectul Mircea Băcală s-a hotărât să atace în contencios-administrativ această hotărâre. Mai mult, acesta a trimis şi un control la Colterm, pentru a se verifica mai multe lucruri, în principal din punct de vedere financiar. “La Colterm sunt foarte multe nereguli. Cei de la corpul de control au spus că le-a fost pus la dispoziţie tot ce li s-a cerut. Nu au avut nimic de ascuns”, spune prefectul de Timiş, Mircea Băcală. Va mai dura, însă, până când prefectul va face publice rezultatele controlului efectuat la Colterm. Asta deşi, în urmă cu câteva zile, când a anunţat controlul, viceprimarul Timişoarei, Sorin Grindeanu, îi transmitea prefectului că nu poate trimite corpul de control al Instituţiei Prefectului la o societate, treaba aceasta revenind altor instituţii abilitate care pot controla în voie, deoarece au o astfel de autoritate.

În mod cert… atacă
Dacă, săptămâna trecută, încă se mai gândea, acum prefectul Mircea Băcală a decis să atace în contencios-administrativ hotărârea consiliului local de a majora preţul gigacaloriei. “În mod cert, vă spun, acum, că voi ataca în contencios scumpirea gigacaloriei”, spune prefectul Mircea Băcală. Prefectul vrea să facă acest lucru în următoarele zile. Şi nu numai atât, prefectul spune că dacă atacă în contencios-administrativ această hotărâre, cetăţenii vor plăti în continuare preţul nemajorat al caloriei, deoarece pe durata procesului hotărârea se suspendă. Mai mult, prefectul spune că nu a semnat hotărârea şi oricum nu se putea aplica.

Acelaşi preţ sau… banii înapoi
“Scumpirea gigacaloriei poate avea loc doar în condiţiile în care Autoritatea Naţională de Reglementare avizează această scumpire. Autoritatea Naţională de Reglemnatare a dat un aviz în 2008. Consiliul local a solicitat un aviz şi a fost respins. În foile dosarului a fost băgat avizul autorităţii din 2008, nu din 2009. Autoritatea dă aviz în condiţiile în care carburanţii necesari aprovizionării Coltermului au crescut cu 5 la sută. Acestea sunt temeiurile legale pe care voi acţiona în instanţă”, mai spune prefectul. Aşa că va ataca această hotărâre de majorare a preţului gigacaloriei în zilele ce vor urma şi, după cum spune acesta, pe durata procesului hotărârea se va suspenda. “Dacă factura în septembrie vine cu preţul modificat, este ilegal şi primăria trebuie să dea banii înapoi”, spune prefectul de Timiş, Mircea Băcală.

“Până în anul 2015 va trebui să plătim preţul real”
Viceprimarul Adrian Orza spune că instanţa va hotărî dacă se suspendă hotărârea sau nu şi că nu e vorba de o scumpire, ci de o apropiere de preţul real la care trebuie să ajungem până în anul 2015. O apropiere etapizată, şi nu una bruscă. La momentul actual, energia termică este subvenţionată, dar această subvenţie va trebui să dispară până în 2015. Subvenţia o primesc toţi locuitorii Timişoarei, indiferent de statutul social. În plus, cei care reprezintă cazuri sociale mai beneficiază şi de un ajutor de încălzire. “Poate să atace orice hotărâre doreşte. Sunt doar acţiuni de campanie electorală. Este o hotărâre de consiliu local, dată cu vreo doi ani în urmă, privind apropierea de preţul real al gigacaloriei. Până în anul 2015 va trebui să plătim preţul real. Nimeni nu scumpeşte de dragul scumpirii. Îi doresc să fie prefect şi în anul 2015. Nu e o majorare, e o apropiere de preţul real”, spune viceprimarul Timişoarei, Adrian Orza.

Comentarii

comentarii