Acasă Eveniment Prefectul de Timiş contestă concursul pentru şefia RATT

Prefectul de Timiş contestă concursul pentru şefia RATT

DISTRIBUIȚI

Mircea Băcală: „Nu vreau să ne facem iar de mirul lumii, dar concursul de la RATT este ilegal”
Concursul pentru şefia RATT, programat a avea loc pe 2 septembrie, s-ar putea anula. Prefectul de Timiş, Mircea Băcală, îl sfătuieşte pe primarul Ciuhandu să dispună amânarea de urgenţă a concursului. „Acest concurs va avea aceeaşi soartă ca anteriorul. Îl voi contesta, pentru că nu există o hotărâre de consiliu local care să stea la baza lui. Nu vreau să ne mai facem de mirul lumii, nu mai vreau bâlci, dar acest concurs nu este legal”, spune prefectul Mircea Băcală. Acesta a contestat şi concursul organizat anterior la RATT, în iunie 2008. Atunci, Ioan Goia a devenit director al regiei, dar a fost suspendat din funcţie la câteva luni, până la clarificarea situaţiei. Acum, situaţia pare să fie aproape identică. Chiar dacă legea română este extrem de explicită în acest caz, reprezentanţii Primăriei Timişoara spun altceva. „Nu e nevoie de hotărâre de consiliu local pentru organizarea concursului la RATT. Doar la societăţi comerciale se aplică această lege”, spune Flavius Boncea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Timişoara.

De-a baba oarba printre legi

Legea nu pare, totuşi, şubredă în privinţa concursului de la RATT. Conform articolului 63, din Legea 215 pe 2001: „numirea conducătorilor instituţiilor şi serviciilor publice de interes local se face în baza concursului organizat potrivit procedurilor şi criteriilor aprobate de consiliul local, la propunerea primarului, având anexat contractul de management”. Ori RATT nu este instituţie sau serviciu public de interes local, ori la mijloc sunt alte interese. Cert este că la Timişoara nu s-a respectat, în ultima vreme, în cazul RATT, această lege. Şi Eugen Stănescu şi Ioan Goia au ajuns şefi la RATT susţinând un concurs ilegal, desfăşurat fără o hotărâre de consiliu local. „Nu ştiu ce vor cu acest concurs. Ori se grăbesc foarte tare, ori mă feresc să spun ce ar putea fi la mijloc”, ne-a mai declarat prefectul Mircea Băcală. Acesta se pare că ştie bine situaţia de la RATT, după ce a atacat în contencios numirea în funcţia de şef a RATT a lui Ioan Goia, pentru mai multe motive. Goia a fost suspendat, dar în RATT situaţia nu s-a schimbat prea mult. Goia semnează în continuare majoritatea hârtiilor cheie din regie, cu delegaţie de la actualul director interimar, Marcel Nicola.

S-au săturat de regia în care au lucrat 20 de ani…

Până acum, un singur candidat – este vorba de fostul director tehnic al RATT, Florian Zanfir – şi-a anunţat candidatura. În timp ce Ioan Goia se gândeşte, în concediu, dacă să candideze sau nu la şefia RATT, fostul director Eugen Stănescu nu vrea să audă despre competiţie. „Este un concurs ilegal din start, asta pentru că concursul organizat în 2008 nu a fost anulat prin nicio decizie. Există şi procese pe rol vizavi de acest concurs”. Cel mai radical dintre cei ce contestă concursul de la RATT este Mircea Cojocariu, fostul director de proiecte internaţionale de la RATT. „Nu pot să cred că se întâmplă aşa ceva. Atât eu, cât şi Stănescu putem oricând câştiga în instanţă concursul organizat în 2008. Pe mine nu mă mai interesează regia, nu vreau să mai mă întorc şi ar fi aberant să particip la un concurs inventat”. Concursul de la RATT este privit cu suspiciune, pentru că Ioan Goia, probabil unul dintre candidaţi, este apropiat al mai multor persoane influente din Primăria Timişoara şi chiar are o relaţie „la cataramă” cu şeful serviciului Transporturi din PMT, Culiţă Chiş.

Comentarii

comentarii