Acasă Actualitate Prefectul Mihai Ritivoiu, despre starea de criză: „Proiectul se referă strict la...

Prefectul Mihai Ritivoiu, despre starea de criză: „Proiectul se referă strict la armonizarea legislației”

DISTRIBUIȚI

Prefectul județului Timiș, Mihai Ritivoiu, a comentat, miercuri, 9 martie, pe seama proiectului de lege care ar privi „starea de criză”. Social-democratul spune că este vorba doar despre o „armonizare” a legislației din România cu prevederile Uniunii Europene, respectiv cu prevederile NATO. Pe scurt, parlamentarii urmează să dezbată și să definească măsurile care se pot lua într-o eventuală starea de criză, nu să o impună direct.

„Referitor la starea de criză la care s-a făcut vorbire: nu există niciun proiect de «implementare». Aș dori să fac un apel la calm. În acest moment există doar anumite discuții la nivelul guvernului, reglementări care să permită armonizarea acesteia cu legislația europeană și statutul de membru NATO. (…) Așa cum pe politica de refugiați, s-a activat mecanismul de protecție civilă, care presupune printre altele că toate cheltuielile sunt decontate de la Bruxelles, este normal să avem o armonizare și în această privință. Sunt niște discuții pe care guvernul le va comunica transparent. Va fi o decizie asumată la nivel legislativ, la nivel de parlament. Se referă strict la armonizarea legislației în acest moment”, a oferit acesta asigurări.

În ceea ce privește problema refugiaților din Ucraina, potrivit prefectului, la această oră vorbim despre un număr de 360.000 de astfel de persoane care au intrat în România, dintre care peste 230.000 au și părăsit țara. În ceea ce privește facilitățile de cazare oferite de autorități, Ritivoiu precizează că încă nu există nicio cerere.

„Totul este centralizat și desfășurat prin CJCCI și ISU național (IGSU –n.r.) și local (ISU Timiș). În acest moment, nu avem nicio cerere de la vreun refugiat care să vrea să fie cazat. Salutăm acțiunile autorităților locale, care preiau solicitările și ajută unde se poate. Noi nu aflăm în prima linie. Singurul lucru pe care județul Timiș l-a făcut a fost să detașeze tabără mobilă cu 200 paturi în județul Bistrița-Năsăud, să fie implementat acolo, dacă se va impune ocuparea ei”, mai spune prefectul.

Până acum, instituțiile locale și județene au stabilit că există în jur de 500 de locuri unde pot fi preluați refugiații. Mai exact: 230 în comuna Știuca, 8 în Denta, 80 în Șandra, 140 în Criciova, 40 în Nițchidorf și 18 în Victor Vlad Delamarina. Acestora li se adaugă și locurile în hoteluri, alte câteva sute. Momentan, dintre cele 86 de unități hoteliere cu care a luat contact prefectura, 26 au răspuns pozitiv apelului.

Toate ofertele de ajutor se centralizează într-o platformă națională. Refugiații vor fi ghidați de autorități, inclusiv după apel la 112, către una dintre aceste oferte, în funcție de nevoile sale. Ritivoiu spune că au fost plasate inclusiv afișe și distribuite pliante în care li se explică ucrainenilor ce au de făcut pentru a intra în contact cu serviciile oferite. Prefectul a ținut să spună că guvernul asigură plata serviciilor contractate inclusiv pentru persoane fizice: 30 de lei/zi pentru cazare și 20 lei/zi pentru masă. Aceasta ar fi, însă, o ultimă soluție, fiind mult mai ușoară cazarea refugiaților într-un mediu cu condiții mai ușor de verificat, cum sunt hotelurile.

Comentarii

comentarii