Acasă Actualitate Prefectul Mihai Ritivoiu: la „Pașapoarte” a fost depășit vârful de sarcină. Noi...

Prefectul Mihai Ritivoiu: la „Pașapoarte” a fost depășit vârful de sarcină. Noi măsuri și la „Permise”

DISTRIBUIȚI

Prefectul județului Timiș, Mihai Ritivoiu, a vorbit în conferința de presă de miercuri, 9 martie, pe lângă problema refugiaților și „starea de criză”, și de alte servicii care țin de instituția pe care o conduce. Efect indirect al crizei din Ucraina este, în aceste zile, aglomerația de la Serviciul Public Comunitar Pașapoarte, unde s-a atins vârful de sarcină. Pe de altă parte, fiind nou în funcție, Ritivoiu își propune să rezolve și alte probleme, precum ar fi cele de la Serviciul regim permise și înmatriculări.

„La «Pașapoarte» avem vârf de sarcină. La nivel național a crescut cererea de pașapoarte. Avem, la nivelul serviciului, 13.200 de cereri. În acest moment, cererile se fac pe 18 aprilie. Am ajuns la 470 de pașapoarte pe zi. Comparativ, vârful de sarcină din vară era de 350 pe zi. Lucrăm la capacitate maximă. Avem cinci ghișee deschise, iar trei au program de la 8.00 la 20.00. Sunt 21 de angajați care depun o muncă asiduă pentru a face față unui număr cât mai mare. Orice este peste 300 este o performanță”, a explicat prefectul.

Ritivoiu susține că au are drept prioritate și reformarea Serviciului Permise – Înmatriculări. Deja se văd unele schimbări: a scăzut la două luni și jumătate, de la trei luni și jumătate, timpul de așteptare pentru certificatul de înmatriculare. Pentru programările făcute acum, cetățenii își pot alege loc și într-un timp mai scurt de o săptămână. Problema ar fi că, în schimb, există o rată de 25% de programări online neonorate. Drept măsuri, nu se mai permit modificări ale programărilor și nici mai multe rezervări în baza aceleiași adrese de e-mail. „Avem și varianta nucleară de a opri programările online. Intenționăm să scădem numărul de ghișee pentru programări online și să facem mai multe ghișee cu numere de ordine”, spune Ritivoiu.

În ceea ce privește examenele auto, în Timiș, se așteaptă în medie trei luni pentru programare la proba de „oraș”. Județul se află, astfel, aproape de media națională, cel mai mare timp de așteptare fiind la Suceava, aproximativ patru luni și jumătate. În prezent sunt înregistrate 4.447 de cereri de examinare, la o capacitate de 7-8 examinatori și până în 100 de examinări pe zi.

Prefectul s-a întâlnit și cu reprezentanții șoferilor auto și a constatat că se impun și niște modificări legislative. Acum, persoanele care pică proba practică trebuie să facă prima dată șase ore de condus până să poată merge să se reprogrameze. Prefectul vrea ca acea adeverință ca să fie eliberată cu doar câteva zile înainte de data examenului, pentru ca elevii să nu „uite”, între data la care au făcut programare și data examenului, ce au învățat anterior. În prezent, aproximativ 70% dintre persoanele aflate care merg la reexaminare pică din nou proba.

O problemă ar fi și cu locațiile de unde pleacă elevii pe traseu. În prezent sunt două: școlile auto Blitz și Isaac, din Lipovei și Freidorf. „Am aflat cu stupoare că se percepe o taxă de 10 lei pe examinat, care intră în buzunarul unor privați. Se dă și chitanță. Am înțeles că pentru servicii de curățenie. Nu mi se pare normal, vorbim de un serviciu oferit gratuit. Omul și așa plătește o avere la școlile de șoferi. Vom oferi acest serviciu gratuit la Shopping City. Acolo există o parcare foarte mare, facilități de toaletă, cafenele. Este o chestiune de bun simț pe care am edificat-o”, spune prefectul.

Comentarii

comentarii