Acasă Actualitate Prefectul Mihai Ritivoiu vrea ca persoanele care tulbură liniștea publică să nu...

Prefectul Mihai Ritivoiu vrea ca persoanele care tulbură liniștea publică să nu mai scape cu numai 100 sau 250 de lei amendă

DISTRIBUIȚI

Prefectul județului Timiș, Mihai Ritivoiu, dorește o schimbare în privința modului în care se aplică amenzile. Mai precis, social-democratul vrea ca persoanele amendate să nu mai scape doar cu jumătate din minimumul amenzii, când o plătesc în primele 15 zile. Acesta dă exemplul celor care deranjează liniștea publică: plătesc 100 de lei la prima amendă și 250 de lei la următoarele.

„Alertă mare în trafic, zeci de sesizări pentru tulburarea liniştii publice, chefuri cu lăutari, muzică dată la maxim, cetăţeni deranjaţi. Iar aici ajungem la un subiect delicat: amenzile. Legiuitorul, în înţelepciunea-i, a prevăzut amenzi contravenţionale pentru încălcarea unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Doar că actualele prevederi permit achitarea în 15 zile a jumătate din minimul amenzii primite. Atenţie! Nu jumătate din amenda primită, ci jumătate din minim (minimum – n.r.)! Adică o sumă modică, de 100 până la 250 de lei. Nu vreau să intru aici în subtilităţi analitice privind avantajele sau dezavantajele unei asemenea prevederi. Dar vă dau un caz concret: nuntă mare, lăutari scumpi de la Bucureşti, chef monstru cu buget de zeci de mii de euro doar pe muzică. Vecinii sunt deranjaţi, cheamă Poliţia Locală. Poliţia constată şi amendează. La cinci minute după ce pleacă Poliţia, muzica revine la acelaşi volum, cu dedicaţii şi urlete la microfon. Vine iar Poliţia şi mai dă o amendă. Care amendă, plătită la jumătate din minim, înseamnă maxim 250 de lei. Hai să facem un calcul: patru ore de chef nebun, cu o amendă la jumătate din minim în valoare de 250 de lei la fiecare cinci minute înseamnă o amendă totală de 12.000 lei. Puţin peste 2.000 de euro. Ce înseamnă această sumă în comparaţie cu un buget de mii sau zeci de mii de euro doar pentru muzică? Un mizilic, că doar o dată se-nsoară băiatul!”, explică prefectul.

Astfel, acesta cere o „rediscutare a regimului amenzilor si mai ales a plăţii acestora”. Ritivoiu consideră că amenda se aplică proporţional cu gravitatea faptei, iar între sancțiune și suma plătită în final trebuie să existe o corelare. De exemplu, spune Ritivoiu, s-ar putea plăti jumătate din amendă. Pentru o repetare a contravenției, acesta dorește eliminată chiar de tot această prevedere.

„Pentru contravenienţii ce tulbură ordinea publică, amenzile repetate – şi aşa mici – sunt un prilej de fală şi ironie. În schimb pentru noi, toţi ceilalţi, începând cu Poliţia care pur şi simplu nu are pârghii să impună legea în aceste cazuri şi terminând cu ultimul cetăţean plătitor de taxe, este o umilinţă supremă. Dar una care poate fi corectată destul de uşor!”, conchide Ritivoiu.

Comentarii

comentarii