Acasă Actualitate Prefectul vrea teren de la USAMVB pentru a rezolva problema pământului în...

Prefectul vrea teren de la USAMVB pentru a rezolva problema pământului în Timişoara, Giroc şi Dumbrăviţa

DISTRIBUIȚI

“Ceea ce face domnul prefect este o lovitură pe care o dă universităţilor de ştiinţe agricole”, declară rectorul USAMVB prof. dr. Alexandru Moisuc
În Timişoara şi în localităţile din jurul ei sunt probleme de fond funciar. Oamenii îşi vor pământul înapoi, dar o parte dintre ei nu au mai apucat să-l ia. Încă aşteaptă… Prefectul Mircea Băcală s-a gândit la o soluţie pentru a rezolva această problemă. Şi anume: să ia pământ de la USAMVB (Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului Timişoara). Soluţie care nu este agreată deloc de reprezentanţii universităţii. La un calcul aproximativ, pentru a fi rezolvată problema pământului în Timişoara, Giroc şi Dumbrăviţa, zice prefectul, ar fi nevoie de 600 de hectare de teren. “Sunt probleme foarte multe la fondul funciar. Sunt foarte mulţi cetăţeni care au de redobândit proprietăţile şi aceste terenuri nu mai sunt disponibile. Am transmis o solicitare primăriilor din Timişoara, Giroc şi Dumbrăviţa, pentru a ne transmite o situaţie cu tot ceea ce înseamnă terenuri intravilane, terenuri disponibile şi, în acest sens, comisia judeţeană de fond funciar să identifice terenuri pentru ca cel puţin în aceste trei locaţii să se încheie problemele cu fondul funciar. 200 de hectare sunt necesare pe fiecare localitate. 600 de hectare şi închidem Timişoara, Dumbrăviţa şi Giroc”, spune prefectul de Timiş, Mircea Băcală.

“Nu vor şi nu vor…”
Dar de unde va lua prefectul aceste hectare de teren? “Va fi un singur nemulţumit – USAMVB – care are în folosinţă aproximativ 1.600 de hectare pentru cercetări. Pentru a închide problema ne sunt necesare aproximativ 600 de hectare. Noi o să încercăm să avem discuţii cu reprezentanţii universităţii, pentru că nu acceptă deloc această propunere a noastră. Nu facem presiuni. Este ultima soluţie. Legea ne spune să mergem în alte judeţe, dar… Pentru a promova o astfel de propunere către guvern trebuie să ne înţelegem cu USAMVB. Au spus că au nevoie de această suprafaţă de teren pentru a-şi duce la îndeplinire toate acţiunile lor pentru ferme şi creşterea animalelor. Nu vor şi nu vor…”, spune prefectul de Timiş.

“Nu sunt de acord cu aşa ceva.”
Rectorul USAMVB, prof. dr. Alexandru Moisuc, rămâne ferm pe poziţii şi spune că nu va ceda acest pământ. Este ca şi cum un student la medicină face practică la un spital. Aşa au nevoie şi studenţii de la USAMVB de aceste pământuri, au nevoie de practică, de cercetare în domeniu. “Nu sunt de acord cu aşa ceva. Este în administrarea noastră, este intabulat pe proprietatea publică a statului şi nu poate fi trecut în proprietatea nimănui. Este în patrimoniul Ministerului Învăţământului. Ceea ce face domnul prefect este o lovitură pe care o dă universităţilor de ştiinţe agricole. Pentru aşa ceva nu poate exista negociere”, spune Alexandru Moisuc.

Comentarii

comentarii