Acasă Actualitate Prefectura a decis: secretarul general al Săcălazului scapă basma curată după tot...

Prefectura a decis: secretarul general al Săcălazului scapă basma curată după tot circul provocat de primar în consiliul local

DISTRIBUIȚI

Pe 19 ianuarie 2023, Instituția Prefectului Județului Timiș s-a pronunțat, într-un final, asupra unor sesizări făcute de mai mulți consilieri locali din Săcălaz în martie și aprilie 2022. Vorbim de acei consilieri locali de opoziție de care a vrut să scape primarul Nicu Viorel. Aceștia au acuzat-o pe Marioara-Simona Vlad, secretarul general al comunei, că a comis mai multe nereguli. Până la urmă, prefectura a constatat că aceasta nu se face vinovată de mare lucru. În unele cazuri nu au fost nereguli, dar acolo unde ar putea fi, fie nu secretarul general are prerogative, fie faptele s-au prescris pentru că sesizările nu au fost făcute la timp.

Vă amintim că, în prima ședință a Consiliului Local din anul 2022, primarul Nicu Viorel convocase o ședință în care consilierii locali loiali edilului au aprobat încetarea mandatelor pentru șapte omologi din opoziție. Aceștia erau acuzați că au acumulat prea multe absențe nemotivate. Până la urmă, consilierii locali demiși și-au cerut dreptatea în instanță și au avut câștig de cauză. Judecătorii au constatat că, în general, ședințele la care aceștia au lipsit au fost convocate defectuos. De exemplu, unele au fost anunțate cu doar câteva zeci de minute înainte, iar pentru altele era incertă locația de desfășurare.

Ulterior, în martie și aprilie 2022, opt consilieri locali – cei șapte demiși și încă unul care și-a început mandatul ceva mai târziu și nu apucase să strângă absențe – au sesizat prefectura cu privire la referatele elaborate de secretarul general al comunei. Acum, după zece luni și șapte întâlniri, comisia alcătuită în cadrul prefecturii a ajuns la o concluzie: secretarul general nu poate fi chemat sancționat disciplinar.

Printre altele, Mărioara-Simona Vlad era acuzată de faptul că ușile sălii erau închise în timpul ședințelor de consiliu local, că nu au existat negocieri pentru constituirea comisiilor de specialitate, că a alcătuit șapte referate constatatoare privind încetarea mandatelor de consilier local, că nu a asigurat transparența decizională, că a contrasemnat dispoziții de convocare a ședințelor de îndată fără justificarea urgenței, că a reintrodus pe ordinea de zi puncte deja respinse, că nu acceptă participarea online la ședințe, că a consimțit adoptarea unei organigrame fără cvorum și că nu direcționează proiectele de hotărâre către comisiile competente.

La modul general, comisia a constatat că „persoanele care au făcut sesizările aveau cunoștință de faptele pe care le consideră abateri încă de la data săvârșirii acestora, așa cum rezultă din probele la dosar (…) și ținând cont de datele la care au fost săvârșite faptele pretinse a fi abateri disciplinare, comisia constată că sesizările au fost făcute în afara termenului de prescripție de 30 de zile prevăzut de lege”.

Pentru fiecare caz în parte, însă, au fost prezentate și alte argumente în favoarea secretarului-general. Acestea ar fi:

Astfel, comisia formată din Codruța Anca Botez (șef de serviciu în cadrul prefecturii), Ioan-Dănuț Ardelean (secretarul general al județului Timiș), Dan Ciucu (secretarul general al Lugojului) și Monica Elena Mariuța (consilier superior) a hotărât, în urma ședinței din 12 ianuarie 2023, să claseze sesizarea.

Comentarii

comentarii