Acasă Actualitate Prefectura îi cere Primăriei Timișoara să dea jos steagurile din fața instituției....

Prefectura îi cere Primăriei Timișoara să dea jos steagurile din fața instituției. Fritz: „Îmi asum această decizie”

DISTRIBUIȚI

Instituția Prefectului Județului Timiș îi cere Primăriei Timișoara să dea jos steagurile străine din fața sediului de pe str. C.D. Loga, nr. 1. Legislația ar interzice amplasarea acestora în lipsa unei delegații oficiale a țării respective. Primarul Dominic Fritz s-a arătat indignat de această cerere a primăriei și spune cu mândrie că nu o va respecta.

„Am citit intrigat adresa venită de la Prefectura Timiș acum câteva zile. Ne cere să înlăturăm steagurile amplasate în fața Primăriei Timișoara încă din 2014. Ce nu a deranjat pe nimeni timp de 8 ani, acum dintr-o dată e o problemă. Sunt steagurile țărilor din care fac parte orașele înfrățite cu Timișoara. Și care sunt arborate alături de steagul României, de drapelul Uniunii Europene și de sigla Timișoarei”, scrie primarul într-o postare pe rețelele de socializare.

Declarându-se „onorat să poarte eșarfa tricoloră”, Fritz consideră că se impune schimbarea legislației, aceasta „aparținând altui context istoric. Tot primarul spune că „alegerea destinului european” a fost „cea mai mare realizare a României contemporane”, astfel cerându-le parlamentarilor de Timiș „să se aplece” asupra legii din 1994 pe care o invocă prefectura.

„Legea care reglementează arborarea drapelului României este din anul 1994. Ea aparține unui alt context istoric, plin de frământări și temeri. E acolo un articol care, dacă e interpretat la extrem, poate fi citit ca și cum avem voie să punem steagul unui alt stat doar dacă este o delegație oficială din statul respectiv în vizită. Am un respect extraordinar pentru steagul României. Trăiesc o mare emoție și mă simt onorat ori de câte ori port eșarfa tricoloră. Cred că cea mai mare realizare a României contemporane este alegerea destinului european. Pentru mine este o onoare că drapelul României poate fi arborat alături de cel al Uniunii Europene, cu aceeași importanță și valoare ca steagurile celorlalte state membre.

Îmi asum această decizie: steagurile statelor cu care Timișoara are relații de colaborare vor continua să fluture în fața Primăriei Timișoara. Ca simbol al apartenenței noastre la marea familie europeană. Și ca dovadă a spiritului multietnic și tolerant al orașului în care trăim. Cer parlamentarilor de Timiș să se aplece asupra legii din 1994, să propună modificarea acestui text de lege și să-l facă conform realităților zilelor noastre”, încheie primarul.

Vă amintim că, în decembrie, cu o lună și jumătate înainte de a fi numit prefect, Mihai Ritivoiu comentase și situația bisericii reformate din zona Prințu Turcesc, unde era fluturat steagul Ungariei.

Comentarii

comentarii