Acasă Actualitate Prefectura Timiş e obligată să dea 20 de lei pe zi unui...

Prefectura Timiş e obligată să dea 20 de lei pe zi unui cetăţean care nu şi-a primit terenul înapoi

DISTRIBUIȚI

Restituirea terenurilor a fost şi încă mai rămâne o mare problemă în Timiş. Cetăţenii au dreptul la teren, stau cu hotărârea judecătorească în mână, dar statul nu mai are de unde să le dea sau nu face diligenţele necesare pentru a mai găsi ceva teren de dat… Şi atunci statul este ars la buzunar. „Pentru o singură persoană am 20 de lei pe zi de întârziere de aproape un an de zile. Noi avem toată deschiderea să ajutăm aceşti oameni, dar dacă ei refuză propunerile noastre. Suntem într-un impas”, spune prefectul de Timiş, Mircea Băcală.

Despăgubirile se plătesc din fondul statului de la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Aceste penalităţi curg în fiecare zi. „Noi nu ne opunem, nu ne-am opus, încercăm să căutăm soluţii. Dacă autorităţile şi-ar fi făcut treaba în aceşti 20 de ani, nu mai trebuia să căutăm soluţii. O mare parte din vină o are şi legiuitorul. A împroprietărit învăţători, preoţi, fii ai satului. Cei care îşi făceau dosarul de reconstituire nu mai aveau de unde, pentru că terenul lor a fost dat acelor persoane”, spune prefectul.

700 de procese pe terenuri

Probleme mari sunt la Tomnatic, Lovrin şi Gottlob. În Gottlob, cetăţenii refuză să plece în alte părţi ale judeţului pentru a fi împroprietăriţi. Au sentinţă care obligă statul să le dea titlu de proprietate pe raza comunei. La Gottlob, mai este teren la staţiunea de cercetare Lovrin. „Încercăm şi am mai încercat ca din staţiune, prin lege, să fie dată o anumită suprafaţă de teren pentru Gottlob, Tomnatic, Lovrin, pentru a acoperi măcar cetăţenii care au sentinţă”, spune prefectul.

Prefectul şi-a dat seama după trei ani că efortul comisiei judeţene de fond funciar „a avut un rezultat bun, nu însă şi suficient”. Cetăţenii încă mai umblă pe la porţile autorităţilor locale şi judeţene pentru a li se reconstitui titlul de proprietate. Şi nu sunt puţini cetăţeni în astfel de situaţii. „Nu mi se pare normal ca după 20 de ani de la revoluţie să mai vorbim de reconstituirea dreptului de proprietate. Am semnat aproape 7.000 de titluri de proprietate în aceşti trei ani. Nu aş vrea să indic eu cine este de vină, dar, dacă toată lumea şi-ar fi făcut treaba, prefectura din Timiş se ocupa cu totul şi cu totul de altceva decât de a reconstitui dreptul de proprietate al cetăţenilor. În judeţul Timiş, avem încheiat acest proces în proporţie de 90 la sută şi au mai rămas procesele în instanţă. Sunt 700 de procese pe care le mai avem. Sunt cetăţeni care în curînd nu vor mai avea posibilitatea de a primi teren, fiindcă Timişul nu mai are teren suficient, iar aceştia refuză mutarea lor în alte localităţi”, spune prefectul de Timiş.

Comentarii

comentarii