Acasă Editorial Pregătiri de… primăvară

Pregătiri de… primăvară

DISTRIBUIȚI

Lia_Lucia_EpureEste o primăvară neobişnuită. Pe de o parte, pentru că ne-au bulversat  prea multele încercări ale crizei, pe e altă parte, pentru că  tensiunea politică devine tot mai mare, pe zi ce trece. Nu putem lăsa în nepăsare agitaţia  legată de  noutăţile politice, mai ales cele liberale,  personalizate în jurul lui Crin Antonescu, privind alegerile pentru noul preşedinte. Liderii  PDL încearcă să afişeze o oarecare nonşalanţă,  dar, cu regret, nu le prea iasă.

Pentru simplul motiv că  aproape nu se aşteptau ca ascensiunea  la capitolele de încredere şi simpatie ale lui Crin Antonescu să fie atât de bine relevate, într-un timp scurt. Poate că nici chiar cei din partidul său nu se aşteptau să fie atât de vizibile, dar  satisfacţia lor va fi cu atât mai mare cu cât imaginea PNL  devine ascendentă pe o simplă reprezentare grafică. Aproape neaşteptată.

Cei care sunt grupaţi în jurul lui Băsescu au o dilemă. Nu le este clar cum  se poate coagula o simpatie atât de  bine conturată în jurul unei persoane care a fost vocală, dar nu agresivă. A fost sonoră, dar nu trivială. Există chiar în rândul celor care au avut o  simpatie  afişată faţă de Băsescu o anumită nedumerire.

Se vede totul pe feţele lor… Pregătirile de primăvară, la Timişoara, au început cu  o mare curăţenie administrativă. Ce satisfacţie! La asta se adaugă campania în care sunt implicate Primăria Timişoara, Fundaţia Bega şi cuburile Rotary din Timişoara, alături de mulţi parteneri activi,  campanie cunoscută deja cu numele „Nu te pune cu timişorenii!”. Este adevărat că noi lansăm, cu această ocazie, o invitaţie la reinventarea simţului timişoreanului educat, precaut, echilibrat şi curat. Dar nu ar deveni, oare, importantă reinventarea  simţului  critic al timişoreanului, care nu s-a lăsat copleşit nici măcar de oamenii lui Ceauşescu?

De ce nu am fi noi aceiaşi care am avut curaj, în ‘89, să fim „Cei cu care nu te pui!”, cei care  sunt dispuşi la schimbare, la alegerea unu drum  mai luminos, la căutarea adevărului care să ne elibereze? Nu am putea fi noi, cei care nu tăcem, nu  acceptăm  manipularea, nu  luăm de bun „prânzul cu vorbe dulci” al politicienilor  corupţi de prea multă putere, nu am putea fi noi, din nou, cei  capabili de a reinventa schimbarea?

Primăvara aceasta  va fi gazda unui test deja important: alegerile  pentru Parlamentul European. De data asta, oamenii ştiu mai bine despre ce este vorba, la ce se referă  acţiunea! Apoi, primăvara va deveni  un lung anotimp de pregătiri pentru alegerea noului preşedinte. Nu mă îndoiesc  de faptul că pregătirile de primăvară  vor  putea fi reluate pentru toamnă. Chiar  târziu. Niciodată nu e prea târziu, nu-i aşa?
Lia Lucia Epure

Comentarii

comentarii