Acasă Economic Premieră anunțată în baza acordului dintre CCIA Timișoara și RABC: primul spital...

Premieră anunțată în baza acordului dintre CCIA Timișoara și RABC: primul spital american din Europa, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timișoara a semnat acordul care va aduce o premieră pentru întreaga Europă: primul spital construit de americani. Acordul semnat simbolizează începerea colaborării relațiilor română-americane între instituția din Timișoara și un grup de investitori americani. În baza acestuia, se facilitează construcția proiectului medical amintit. Semnatarii au fost Florica Chiriță, președintele executiv CCIAT, și Ștefan Minovici, președintele Consiliului de Afaceri Româno-Americane (RABC). 

În declarațiile date în cadrului evenimentului, Florica Chiriță a spus; „Vreau să ne uităm și în afara Europei. Vreau să pătrundem și pe piețele extracomunitare. Vrem ca noi să avem reprezentanță pe Broadway, iar cei de la RABC în Piața Victoriei. Cu toate că locațiile nu se compară, ca nume, este important că facem, fiecare, parte din acest parteneriat. Deja am pornit la drum de câteva zile. […] În domeniul sănătății avem primele proiecte. Nu vrem ca acesta să rămână doar ca semnal, vrem să lucrăm și vrem să vă prezentăm rezultatele pe care le avem după acest parteneriat, în șase luni, într-un an”.

Ștefan Minovici a explicat de ce americanii dau atât de multă importanță investițiilor din România, dând și asigurări: „Mă uit la potențialul și valoarea pe care județul Timiș le oferă. […] Cu toate probleme sociale și, în mod special, politice, America a rămas o țară a făgăduinței. Piața de capital stabilește recorduri istorice. Există foarte mulți bani și dorință de a se investi în diverse piețe. România are avantaje: poziție strategică și oamenii educați, știm limbi străine. În Statele Unite, Românii excelează în orice domeniu, fiind poate nu la fel de apreciați în Europa”.

Ștefan Minovici trăiește de 20 de ani în SUA, despre care spune: „Am trăit visul american, fără doar și poate. E o țară în care, dacă muncești destul și perseverezi, lucrurile se întâmplă”. El a spus că a început de jos, muncind, printre altele, și ca ospătar și șofer de taxi, până și-a terminat masterul de Relații Internaționale și Business la Columbia University. După aceea a lucrat în companii cu renume, printre care CEMEX, Raytheon, ITT Defense, Honeywell, Johns Hopkins International și Exxon Mobile. Acum, activează în domeniul consultanței, fiind președintele MIC&Associated.

Minovici a avut și un rol în alegerea noul ambasador al SUA la București, Adrian Zuckerman, care „înțelege ofurile neamului românesc”, vorbind și limba română, după cum spune președintele RABC. În plus, începând din anii 90, Ștefan Minovici face lobby în ineteresul României la Washington. El a militat încă de atunci pentru aderarea țării noastre la NATO, iar acum luptă, cu ajutorul congressman-ilor americani cu origine poloneză, pentru eliminarea vizelor pentru cetățenii din Europa de Est.

Vorbind despre spitalul pe care americanii vor să-l construiască,  Minovici a spus că investorii sunt atrași „nu doar pentru că nu aveau ceva mai bun de făcut, ci pentru că acest oraș merită”. Primele planuri pentru o astfel de construcție au fost alcătuite acum zece ani când s-a încercat ridicarea acestuia la București. Atunci, șase miniștrii ai Sănătății, în decurs de cinci ani, au refuzat investițiile de 300 de milioane de dolari.

„Pe atunci nu exista Legea Sănătății, existau, în schimb, obstrucții de la dinozaurii care făceau legea. Nu voiau alt concurent pe piață[…] Atunci mi-am dat seama că cu statul nu se poate lucra. Diferența e că lucruile au evoluat. […] Mai pot spune, cu certă convingere, că m-am simțit mai bine primit și mai atras de zona aceasta”, a prezentat diferențele dintre cele două planuri președintele RABC.

Planurile de atunci includeau puțin peste 100 de paturi, Minovici explicând că „un spital cu 300-500 paturi este o fantezie. Noi ne dorim un sistem care să recreeze modelul american. Ideea este de a oferi pacienților tratamentul pe care îl considerăm mai adecvat, nu numărul de paturi”. Pentru a se conforma legilor americane, o entitate românească va fi cea care administrează spitalul, explică româno-americanul, care a mai subliniat că „boss-ul va fi un economist”. Dacă totul merge bine, se așteaptă ca lucrările să nu dureze mai mult de 18 luni.

Comentarii

comentarii