Acasă Sănătate Premieră națională chirurgicală la Clinica de Chirurgie Vasculară Timișoara

Premieră națională chirurgicală la Clinica de Chirurgie Vasculară Timișoara

2817
DISTRIBUIȚI

În cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, se realizează, luni și marți -8 -9 iulie, mai multe intervenții chirurgicale de mare complexitate.

Prof. dr. Mihai Ionac, șeful clinicii, a explicat că este vorba despre paciente tinere care suferă de o boală frecventă cu efecte devastatoare prin invaliditatea pe care o provoacă, anume tromboză venoasă profundă ilio-femurala. Este vorba de blocarea circulației de întoarcere venoasă în urmă trombozei.

Dacă atunci când această boală se produce sub nivelul ligamentului inghinal trombii se dizolvă cu medicamente în proporție de până la 90%, atunci când ei se cantonează la nivelul abdomenului inferior se dizolvă rareori și provoacă aproape întotdeauna sindrom posttrombotic.

Efectele sindromului posttrombotic includ îngroșarea permanentă a piciorului, durere la mers (așa-numită claudicație venoasă) și ulcere venoase extrem de greu de tratat.

Intervenția de luni a fost un succes deplin, venă abdominală blocată a fost reconstruita complet de către o echipa formată din prof. Mihai Ionac și dr. Adrian Tutelca, care au beneficiat de suportul și experiență deosebită a dr. Merț Dumantepe de la spitalul Acibadem din Instabul.

Marți urmează să fie operate alte două paciente.

”Premiera constă în faptul că blocajul era vechi, iar refacerea permeabilității venei (care a fost reconstruită sau „recanalizata” în proporție de 100%), necesită tehnici speciale și stenturi venoase special proiectate pentru acest tip de intervenții.

Acest tip de intervenții se realizează în lume începând cu anul 2000 și practic reprezintă o modalitate foarte nouă de tratament, care s-a dovedit extrem de eficientă pentru o boală gravă care nu avea soluție până acum”, a subliniat prof. dr. Mihai Ionac.

Comentarii

comentarii