Acasă Actualitate Premieră națională în Justiția din România: răspunderea magistraților, în dezbatere, la...

Premieră națională în Justiția din România: răspunderea magistraților, în dezbatere, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

vineri curtera de apelÎn premieră națională, Curtea de Apel Timişoara a organizat vineri dezbaterea cu tema „Răspunderea judecătorului – între reglementare şi percepţia publică”. La eveniment au participat unor experţi în domeniu, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, în frunte cu Mariana Ghena, președintele CSM, Mirela Stancu, director în CSM, Sofia Mariana Moț, secretar de stat în Ministerul Justiției, Erica Nistor, președintele Curții de Apel Timișoara, Gheorghe Oberșterescu, vicepreședintele Curții de Apel Timișoara, magistraţi reprezentanţi ai secţiilor instanţelor timişene şi timişorene şi din aria de jurisdicţie, respectiv din judeţele Arad şi Caraş – Severin..
Cei care cred că magistraţii împart legea ”după cum vor ei” se înşeală, în cele mai multe cazuri, subiectul fiind foarte sensibil şi tocmai de aceea a fost luat în dezbatere vineri, la Curtea de Apel Timişoara, unde au participat magistraţi din Timişoara, Arad şi Caraş – Severin la seminarul cu tema ”Răspunderea judecătorului – între reglementare şi percepţia publică”.
Anul trecut, Inspecţia judiciară a avut de lucru, pentru că s-au înaintat 6.823 de sesizări la nivel naţional, din care 4.762 au vizat judecătorii, iar 2.061, procurorii. Numărul de sesizări clasate este foarte mare, fiind admise 51 de sesizări, reprezentând 0,71% din totalul sesizărilor înregistrate, din acestea 40 au vizat judecătorii şi 11 pe procurori.
”S-au aplicat 12 sancţiuni disciplinare judecătorilor, din care trei cu suspendarea din funcţie şi două au fost cu excludere din magistratură. În cazul procurorilor s-au aplicat 4 sancţiuni, două cu avertisment şi două cu diminuarea indemnizaţiei lunare”, a spus judecător Carmen Puşa Pârvulescu, preşedintele secţiei de litigii de muncă şi asigurări sociale din cadrul Curţii de Apel Timişoara.
Preşedintele CSM Mariana Ghena a apreciat pozitiv iniţiativa magistraţilor timişoreni de a organiza această dezbatere: ”Este prima masă rotundă organizată la nivelul sistemului judiciar pe această temă de interes major pentru sistemul judiciar, prilej de a ne expune opiniile pe o temă de larg interes pentru public, societate şi pentru fiecare dintre noi magistraţii”, a spus Mariana Ghena.
Acelaşi magistrat a afirmat că dacă magistraţii, judecătorii şi procurorii, îşi îndeplinesc atribuţiile cu responsabilitate, consideră că răspunderea disciplinară ar trebui să intervină în foarte puţine cazuri.
”În România există cel mai dur sistem de răspundere şi sancţionare a magistraţilor. (…). Scopul evenimentului a fost focalizarea atenţiei participanţilor pe înţelegerea spaţiilor încă marcate cu semne de întrebare din legislaţia în vigoare şi să sensibilizăm opinia publică pe tema enunţată mai sus, în contextul în care se invocă cu multă uşurinţă tema răspunderii magistraţilor, ca şi cum ea nu ar exista în prezent’, a concluzionat judecătorul Cristian Pup, de la Curtea de Apel Timişoara.

Comentarii

comentarii