Acasă Cultura Premieră! Poetul Robert Șerban, la Maratonul de poezie online în timpul Covid19

Premieră! Poetul Robert Șerban, la Maratonul de poezie online în timpul Covid19

1883
DISTRIBUIȚI

Criza teribilă provocată de Covid19 nu a speriat poezia, ba, dimpotrivă, a provocat-o și mai tare, iar la sfârșitul săptămânii trecute a avut loc Maratonul de poezie online 2020, în premieră, pe facebook.

La manifestarea online au citit poezie în direct 108 poeți de vârste și stiluri diferite, din țară și din străinătate, iar publicul a fost foarte interesat.

Poetul Robert Șerban din Timișoara a citit poemul ”Cântec bărbătesc în vremuri pandemice”, lectură urmărită până acum de peste 1.400 de persoane, ”ceea ce e mult și e bine”.

Despre istoria acestui poem, Robert Șerban ne-a declarat:

”Am scris poemul Cântec bărbătesc în vremuri pandemice cam la o săptămână după ce am lucrat de acasă și m-am mișcat doar între pereți. Sâmbăta, la sfârșitul săptămânii, n-am mai rezistat și am ieșit puțin cu familia undeva prin Pădurea Verde (încă nu se interzisese ieșitul de pe lângă locuințe), într-o zonă în care nu era deloc circulat, nu se făceau grătare, era cald, pomii în floare, simțeai viața cum palpită la fiecare pas, inclusiv în noi.

Seara, mi-am dorit să scriu o poezie în vers clasic, cum o fac foarte, foarte rar, cam din an în an. Era o situație specială, iar metrica este o situație impusă, constrângătoare, căci există câteva reguli stricte ale ei.

Eu scriu poezie în vers alb, fără rimă. Dar mai jucându-mă, mai luându-mă în serios, mi-a ieșit acest Cântec…, pe care l-am pus pe facebook, pentru prieteni, cunoscuți și necunoscuți, căci sunt convins că poezia poate face bine în contexte ieșite din comun.

Apoi, după câteva zile, poetul Savu Popa mi-a propus să particip la un maraton online de poezie, organizat de el și de prieteni de-ai lui, și să citesc un poem. Mi s-a părut că acesta se potrivește cel mai bine, mai ales că e are, sper, și ceva haz, că exprimă un tip de realitate în care trăiesc, trăim, că e la tema… generală: stai acasă! E un text care mi-e simpatic și, trag nădejde, la fel îl văd și ceilalți”.

De asemenea, despre acest inedit Maraton de poezie online în direct pe facebook, Robert Șerban a mai adăugat:

”E grozav că artiștii se mobilizează și că performează pentru semenii lor, că încearcă să le ofere produse culturale, că îi țin pe ceilalți cu spiritul încins. N-o mai lungesc, poate sunteți curioși de poezia cu pricina, poate vă cade bine, vă motivează, vă face să zâmbiți, să reflectați, să meditați și să citiți”.

Maratonul de poezie online poate fi găsit pe facebook.

Gheorghe MIRON

Cântec bărbătesc în vremuri pandemice

Ce dac-afară-s douăzeci de grade
și soarele e, parcă, de polen?
Eu m-am închis în casă și voi rade
un Châteauneuf și-un Finkielkraut Alain.

Ce dacă pomii gâlgâie de floare
și se aude Air-ul de Bach,
interpretat de o privighetoare?
Eu îmi admir buchetu-mi din Hornbach.

Ce dac-afară iarba-i de-o palmă?
Ce dacă-n mâini aș merge-acum prin ea?
Stau în oglindă și-mi țin firea calmă,
cum fiu-meu,-ntre dinți, o acadea.

Ce dacă n-am habar cât voi mai șade
între ecrane, frigider și geam?
Cât nu se-aude cum coroana cade,
din casă nemișca-mă-voi eu, neam!

Comentarii

comentarii