Acasă Premiere Premiere bănăţene: Prima mănăstire de pe teritoriul României

Premiere bănăţene: Prima mănăstire de pe teritoriul României

DISTRIBUIȚI

În perioada formării feudalismului, Banatul era o regiune importantă, având capitala la Morisena (actualul Cenad). După anul 1000, Banatul făcea parte dintr-un „regnum” ce se întindea de la Dunăre (în sud) la Crişuri (în nord) şi de la Tisa (în Vest) la Carpaţi (în est).

Capitala acestei ţări era tot Cenadul, reşedinţă a voievodului Glad şi, mai apoi, a nepotului acestuia, Ahtum. Aliat al Imperiului Bizantin, creştin fiind, voievodul Ahtum a înfiinţat în capitală – urbs Morisena, actualul Cenad – o mănăstire de rit răsăritean, cu hramul Sfântului Ioan Botezătorul, în anul 1002. Aceasta a fost prima mănăstire atestată documentar de pe actualul teritoriu al României.
După omorârea voievodului Ahtum (în 1028) şi transformarea ţării într-o provincie a Regatului Maghiar, călugării de rit grecesc din mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul au fost obligaţi să se mute la Majdan (pe teritoriul Serbiei de azi). În locul lor au fost aduşi opt călugări de rit latin. Gerardo, conducătorul călugărilor, după ce a primit titlul de episcop, a întemeiat prima episcopie de rit apusean (după 1046, romano-catolică) de pe teritoriul României de azi.
Înfiinţarea acestei prime mănăstiri a reprezentat momentul primordial al unei perioade de câteva sute de ani, în care Cenadul a fost un centru cultural şi religios important. Din păcate, mănăstirea nu s-a păstrat până în prezent. De altfel, întreaga cetate a Cenadului, prin poziţia ei strategică, a căzut, în repetate rânduri, victimă invaziilor şi distrugerilor. În anul 2003, pentru revigorarea vieţii bisericeşti din zonă, s-a construit la Cenad o mănăstire de maici. În amintirea celei mai vechi mănăstiri construite pe teritoiul de azi al României, locaşul monahal a primit numele vechii cetăţi: Morisena.
De această premieră se leagă şi înfiinţarea primei şcoli de pe teritoiul României. Dar despre aceasta, într-o ediţie viitoare a cotidianului ZIUA de Vest.

 

Comentarii

comentarii