Acasă Special Premierul hopa-mitica

Premierul hopa-mitica

DISTRIBUIȚI

Faptul ca Presedintele Traian Basescu se implica in daramarea unui guvern si constructia altuia este un fapt nu numai de notorietate, ci si sanctionat pe plan international. Chiar de la nivelul Uniunii Europene. Dar exista ceva mai grav decat aceasta depasire abuziva a drepturilor conferite de Constitutia Romaniei unui sef de stat. Si anume ideea in sine ca poti scoate din palarie o persoana si o poti transforma in premier. Pentru ca asa te taie pe tine capul. Capul de presedinte.
Este la mintea cocosului ca un premier de tip hopa-mitica nu poate conduce decat un guvern slab. Iar un guvern slab nu poate face fata provocarilor crizei din care Romania se incapataneaza sa nu mai iasa. De ce un guvern slab? Un guvern slab, pentru ca nu poate beneficia de suficienta sustinere politica. Atat timp cat primul ministru nu are un partid politic in spate. Sau o alianta. Dar ce inseamna afirmatia de mai sus? A avea un partid sau o alianta in spate inseamna ca tu, ca premier, porti raspunderea viitorului respectivului partid sau respectivei aliante iar partidul sau alianta se pot compromite daca guvernul lucreaza prost. Adica exact ceea ce se intampla in acest moment cu Guvernul Boc si cu PD-L, condus oficial de Emil Boc. Dar este posibil si scenariul invers. Un premier bun, la capatul mandatului, constata ca partidul pe care il conduce a devenit mai puternic. In schimb, un premier hopa-mitica, adica importat, confectionat sau inventat dupa capriciile unui presedinte, nu motiveaza, in suficienta masura, nici partidul, nici alianta de partide sa il sustina cu toata energia. Dimpotriva. Ii creeaza partidului sau aliantei o libertate de miscare exagerata, permitandu-le sa se distanteze de actiunile guvernului.
Cand in disperare de cauza, sub presiunea crizei economice, politice, sociale si morale, mai multe partide au decis sa sustina temporar, pentru functia de prim ministru, o persoana neutra, pe Klaus Johannis, era evident vorba de o solutie de avarie. De o exceptie. O exceptie care urma sa confirme regula. Iar regula, intr-un stat sanatos, e ca guvernarea trebuie asumata de presedintele celui mai puternic partid. Sau de presedintele acelui partid, in jurul caruia se poate construi o alianta politica.
Cititi mai multe pe CorectNews

Comentarii

comentarii