Acasă Eveniment Premierul l-a trimis de urgență pe ministrul Energiei la Mina Lupeni, unde...

Premierul l-a trimis de urgență pe ministrul Energiei la Mina Lupeni, unde trei mineri sunt dați dispăruți în subteran

1423
DISTRIBUIȚI

Premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului Energiei, Toma Petcu, să se deplaseze la Mina Lupeni, unde trei mineri sunt dați dispăruți în subteran, în urma unei surpări care a avut loc joi după-amiază, au declarat surse guvernamentale.

Prefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely, a declarat că la nivel județean a fost activată Grupa operativă de suport tehnic și că salvatorii mineri intervin la fața locului.

“Accidentul s-a petrecut în abatajul frontal panou 7C, stratul 3, bloc IV, orizont 330. Adâncimea faţă de suprafaţă este de aproximativ 400 de metri. Se intervine cu 8 salvatori voluntari, dar numărul acestora este în creştere, pentru că nu avem echipe fixe de salvatori minieri. Se intervine cu acelaşi echipament cu care se lucrează în subteran: lopată, târnăcop, picamer… Se aud două voci distincte de dincolo de surpare, dar, deocamdată, nu se poate comunica cu acei oameni. Cauza şi împrejurările în care s-a produs evenimentul nu au fost încă stabilite, aşa că nu are rost să facem supoziţii”, a declarat directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Viorel Stancu, pentru Glasul Hunedoarei.

Ministrul Energiei, Toma Petcu a declarat, la România TV, că în subteran, în momentul surpării, se aflau la acel moment 11 mineri, iar 8 au reuşit să iasă. Ceilalţi trei sunt daţi dispăruţi.

“În jurul orei 14 s-a produs o surpare la mina Lupeni în momentul în care se executau lucrări la zona de susţinere a minei. 11 mineri lucrau în acea zonă. După surpare, 8 din cei 11 au ieşit la suprafaţă, trei mineri au rămas blocaţi. S-au constituit imediat echipele de salvare şi de intervenţie. Aceste echipe sunt deja la locul prăbuşirii. Din informaţiile pe care le avem, se aud voci. Se fac verificări care este ruta cea scurtă pentru a se putea ajunge la minerii blocaţi şi cum putem să-i scoatem cât mai repede”, a declarat ministrul Toma Petcu, ministrul Energiei.

Locul în care s-a produs surparea se află într-un abataj situat la aproape 500 de metri adâncime. Se spune că evenimentul a avut loc în timp ce echipa de 11 mineri lucra la demontarea unui stâlp. Se pare că tavanul s-a surpat pe o lungime cuprinsă între 3 şi 10 metri.

Darius Câmpean, președintele interimar al Sindicatului Muntele, confirmă și el că trei mineri sunt de negăsit.

“La panoul 7 C de la Mina Lupeni a avut loc o surpare, unde se pare că sunt prinși trei mineri. La momentul de față, nu știu numele lor și situația. Sper din toată inima să fie în viață. În momentul de față, s-a dat alarma, o să intre echipele de salvare. Au fost prinși trei mineri care lucrau la mutarea unui abataj. Echipele de salvatori mineri desfășoară activitățile necesare pentru salvarea victimelor”, a declarat Darius Câmpeanu, lider sindical la Mina Lupeni, la România TV.

 

Comentarii

comentarii