Acasă Actualitate Premiile John Scott – Facultatea de Construcții a UPT a premiat cele...

Premiile John Scott – Facultatea de Construcții a UPT a premiat cele mai bune lucrări de licență în domeniul ingineriei civile

DISTRIBUIȚI

Facultatea de Construcții a Universității Politehnica Timișoara a premiat cele mai bune lucrări de licență în domeniul ingineriei civile în cadrul tradiționalei competiții „The John Scott Travelling Award”.

Competiția reunește candidații selectați la nivelul comisiilor de licență CCIA, ICE, ICG și este dotată cu premii acordate de Fundația „The John Scott Memorial Trust”, având sediul în Edinburgh, UK.

Conform specificului acestei competiții, imprimat de ing. John Scott la inițierea ei, câștigătorul premiului întâi ar urma să utilizeze banii pentru o călătorie de documentare cu specific tehnic în vara-toamna 2022, sau participare la o conferință în domeniul ingineriei structurale, sau practică la o firmă din străinătate în vederea familiarizării cu tehnologii moderne în domeniul construcțiilor, etc. Decizia privind natură călătoriei poate fi luată și împreună cu îndrumătorul lucrării de licență respective. Ulterior călătoriei de documentare realizate, absolventul premiat prezintă o informare în cadrul facultății, în față colegilor ce urmează să absolve studiile de licență în anul universitar următor.

În urma desfășurării competiției au fost stabiliți următorii câștigători:

1) Premiul 1 (în valoare de 1500 GBP) – Cristina Elena Boicu (secția ICE) cu lucrarea „Clădire cu structură din beton armat având funcțiunea de bibliotecă” (coordonator proiect prof.dr.ing. Tamas Nagy-Gyorgy);

2) Premiul 2 (în valoare de 500 GBP) – Florian Gabriel Chicheș (secția CCIA) cu lucrarea „Proiectarea unei clădiri în regim de înălțime P+4E+Er” (coordonator ș.l.dr.ing. Simon Pescari);

3) Premiul 3 (în valoare de 300 GBP) – Andreia-Iulia Juravle (secția ICG) cu lucrarea „Complex de căsuțe eficiente energetic realizate din lemn încleiat pe două direcții” (coordonator ș.l.dr.ing. Ioan Both).

Comisia de jurizare a competiției l-a avut ca președinte pe acad. Dan Dubină, președintele Academiei Române – filiala Timișoara și cadru didactic al Facultății de Construcții a UPT, iar ca membri pe prof.dr.ing. Valeriu Stoian, dr.ing. Cornel Farcaș, conf.dr.ing. Mircea Georgescu.

Inginerul John Scott, un scoțian din Edinburgh, cu o carieră marcantă în domeniul ingineriei structurale, este un vechi prieten al Facultății de Construcții de la Timișoara, prima sa vizită datând din anul 1991, când a legat o relație profesională și de prietenie cu decanul de atunci al facultății, prof.dr.ing. Liviu Gădeanu. A contribuit în mod decisiv și pe termen lung la buna funcționare a secției de Inginerie Civilă în limba engleză (ICE) prin sprijinirea unei serii de stagii de documentare individuale ale unor studenți și cadre didactice de la Timișoara în Marea Britanie.

Este și fondator al SRUE (Scottish Romanian University Exchange), fundație britanică înființată pentru sprijinirea educației tehnice în limba engleză din România. În scurt timp a fost creată și o filială SRUE în Timișoara, principalul său rol fiind de sprijinire a studenților și cadrelor didactice române din domeniul ingineriei civile prin schimburi de experiență în Marea Britanie și stimularea performanței educaționale prin premii acordate studenților români.

De-a lungul timpului, prin acest program, zeci de studenți români au avut ocazia de a studia la Universitatea din Edinburgh, iar studenți britanici au venit să studieze la Universitatea Politehnica Timișoara, înregistrându-se, de asemenea, și o serie de schimburi de cadre didactice. Fondurile acordate de SRUE studenților români aveau ca proveniență colecta publică, respectiv sume din venitul personal al lui John Scott. În condițiile în care bursele Socrates/Erasmus erau insuficiente pentru acoperirea tuturor cheltuielilor aferente stagiului studenților români la Edinburgh, SRUE a plătit, în toată perioada, câte 1500 GPB pentru fiecare student, pentru suplimentarea burselor.

Comentarii

comentarii