Acasă Actualitate Un sobor de poliţişti l-a instalat pe noul popă din Fabric

Un sobor de poliţişti l-a instalat pe noul popă din Fabric

324
DISTRIBUIȚI

FOTO

Trei poliţişti din Timişoara au fost miercuri seara în misiune specială la biserica din Fabric. Nu au aprins lumânări şi nici nu au spus rugăciuni. Oamenii legii au asigurat ordinea la instalarea noului paroh, preotul Adrian Floca, din Arhiepiscopia Aradului.

Acesta a fost primit cu huiduilei şi ameninţări. La fel a fost tratat şi fostul paroh, preotul Iulian Cosma despre care câţiva credincioşi spun că i-a trădat. Enoriaşii au ameninţat că nu-l vor lăsa pe noul popă să intre în biserică, dar nu s-au putut ţine de cuvânt. Noul paroh a fost introdus în biserică mai repede decât era anunţat. El a slujit miercuri seara alături de fostul paroh, Iulian Cosma, şi de protopul Mircea Szilagyi, într-o biserică aproape goală. Oamenii au boicotat slujba. Credincioşii bisericii „Sf. Ilie” au acum cu se „mândri”. Au cinci preoţi şi un diacon, la doar 800 de familii… Floca a câştigat un concurs fulger, organizat de Mitropolia Banatului la începutul lunii mai.

 

Huiduieli şi ameninţări

Floca, protopoul Szilagyi şi fostul paroh Cosma au fost primiţi cu huiduiei la ieşirea din biserică. Un grup nu prea mare, dar gălăgios, de enoriaşi au strigat: „Trădare!”, „Nu vrem alt preot în Fabric!”, „Parohia este a noastră!” şi „Jos Paisie!”. Oamenii au cerut explicaţii şi au ameninţat că nu vor mai scoate bani din buznar pentru biserică. „Să ţină slujbe cu biserica goală. Nu vom mai da bani la biserică. Vreau să văd din ce o să-l plătească pe noul preot”, spune Petrică Avram, un enoriaş din Fabric. O altă credincioasă, Mihaela Ştefan, susţine că noul preot este ilegal. „M-am interesat şi nu au publicat niciun anunţ pentru acest concurs, cum cere legea, nici în avizierul Mitropoliei, nici la biserică, nici în ziare. Din câte am înţeles, noul preot a candidat de unul singur. Concursul nu a respectat legislaţia”, declară aceasta. „Mitropolitul nu ştie nimic de acest concurs, e mâna lui Paisie. Nu mai putem să ne uităm cum ei se cred stat în stat şi noi suntem umiliţi”, spune Doru Şoşoi, un alte credincios din Fabric. Atât Consiliul Parohial din Fabric, cât şi Adunarea Credincioşilor a cerut Mitropoliei Banatului să anuleze concursul prin care preotul Floca a fost numit paroh. Enoriaşii nu cred că pot susţine financiar şi un al cincilea preot şi, în plus, nu-i văd rostul.

Consiliul Parohial, ca pe stadion

Imediat după slujbă, a fost convocat consiliul parohial. Enoriaşii adunaţi în pragul uşii au transformat şedinţa de numire a noului paroh într-un adevărat spectacol, întrerupând de mai multe ori şedinţa. Poliţiştii nu au intervenit pentru că în afară de acuze, protestatarii erau paşnici. Preotul Floca nu a vrut să comenteze în niciun fel modul în care a fost primit. I-a asigurat însă pe membrii consiliului parohial că totul va fi bine. „La mine în parohie nu am avut niciodată probleme economice. Nici aici nu vor fi”, a spus Floca. Viteaz în faţa Consiliului Parohial Fabric a fost şi protopul Mircea Szilagyi. „Nu vă pot spune de ce s-a făcut această schimbare, dar pot să vă spun că ea este perfect statutară. De azi, părintele Adrian Floca este noul paroh aici”, a spus protopopul. La ieşire nu şi-a asumat nicio răspundere. „În orice problemă adresaţi-vă purtătorului e cuvânt”, au fost cuvintele acestuia.

Scandal cu iz imobiliar

La mijlocul lui martie, la biserica „Sf. Ilie” a izbuncit un imens scandal, după ce s-a încercat înlăturarea preotului Mircea Cricovean din parohie. Imediat au ieşit la iveală controalele tendenţioase făcute aici de Protopiatul II. Apoi, preotul Iulian Cosma a făcut un denunţ, în care povestea cum a fost obligat de către consilierul economic al Arhiepiscopiei Banatului să semneze un deviz fictiv. A urmat un control general la biserică, un concurs fulger şi, în cele din urmă, s-a bătut în cuie un nou preot paroh. Enoriaşii spun că în spatele tututor presiunilor de la Biserica „Sf. Ilie” din Fabric stă intenţia Protopopiatului II de a pune mâna pe clădirea unei foste şcoli ce aparţine lăcaşului de cult. Chiar dacă au discutat aproape două ore, miercuri seara, în Consiliul Parohial lucrurile nu s-au calmat în Fabric. Biserica va fi condusă de un nou paroh, iar enoriaşii se gândesc la ce forme de protest să mai apeleze.

Comentarii

comentarii