Acasă Actualitate Preotul Boian cere sprijinul Statului Român

Preotul Boian cere sprijinul Statului Român

DISTRIBUIȚI

Preotul_Boian“Statul Român, România trebuie să reacţioneze deschis şi mult mai dur ca până acuma”, a spus Boian Alexandrovici
“Se opreşte procesul iniţiat la Ministerul Cultelor al Republicii Serbia în obiectul deciderii asupra petiţiei lui Bojan Aleksandrovic din satul Malainiţa pentru înscrierea Protopopiatului Ortodox Român al Daciei Ripensis în Registrul bisericilor şi comunităţilor religioase din Serbia. Oprirea procesului durează atât timp cât organele responsabile ale Bisericii Ortodoxe Sârbe şi ale Bisericii Ortodoxe Române  nu aduc o decizie asupra modului organizării unor părţi ale Bisericii Ortodoxe Române pe teritoriul Republicii Serbia, conform jurisprudenţei lor interne şi legii canonice”, se arată în decizia Ministerului Cultelor din Serbia, de la sfârşitul lunii martie, ce i-a revoltat pe cei peste 250.000 de româno-vlahi din Timocul Sârbesc.

Frică de conflicte?

Astfel, ei au mai primit o lovitură grea şi din partea autorităţilor laice, pe lângă hărţuirea permanentă a reprezentanţilor lor de către Biserica Sârbă.
Ministerul Cultelor din ţara vecină şi “prietenă” susţine că preotul român Boian a prezentat o petiţie pentru înscrierea Bisericii Ortodoxe Române din Malainiţa în Registrul Comunităţilor Religioase din Serbia.
Ministerul Cultelor a ajuns la ideea că există probleme referitoare la modul de organizare a părţilor unei biserici ortodoxe recunoscute canonic pe teritoriul altei biserici ortodoxe recunoscute canonic.
Prin articolul 6, punctul 3 al Legii asupra bisericilor şi comunităţilor religioase, se prevede că bisericile au dreptul să se organizeze şi să îşi conducă independent activităţile, iar statul nu le poate stingheri cu nimic. Dimpotrivă, la cererea bisericilor, statul poate oferi ajutor pentru rezolvarea chestiunilor cu care se confruntă.
“Deoarece problema indicată este sub regulamentul legii canonice şi constituie o totalitate legală independentă, pentru rezoluţia căreia sunt responsabile Biserica Ortodoxă Sârbă şi Biserica Ortodoxă Română, procesul Ministerului Cultelor în acest caz ar putea să provoace conflicte între cele două biserici”, spune documentul, într-un mod care i-a şocat pe români.

E nevoie de dialog între Patriarhia Română şi Patriarhia Sârbă

În continuare, Ministerul Cultelor din Serbia aduce argumente şi mai jignitoare la adresa Bisericii Române din Malainiţa şi a lui Boian.
Ministerul susţine că preotul român nu a fost împuternicit de nimeni pentru această acţiune şi nu se ştie pe ce autorizaţie acţionează şi în numele cui a prezentat petiţia de înscriere a Bisericii din Malainiţa în Registrul Cultelor din Serbia.
Mai grav, Ministerul Cultelor i se adresează în mod sfidător cu “individul care a fost caterisit”.
“Boian Aleksandrovic este individul care a fost caterisit prin decizia Tribunalului Bisericesc al Eparhiei Timoc, ratificată de către Marele Tribunal al Bisericii Ortodoxe Sârbe.
Din cauza tuturor celor constatate, conform art. 134 al Legii asupra procesului guvernamental, Ministerul Cultelor opreşte procesul până ce organele responsabile rezolvă problema anterioară, de a cărei soluţie depinde rezolvarea acestei chestiuni guvernamentale”, susţine, sfidător, motivarea.
Trebuie să reamintim că Boian nu aparţine de Biserica Sârbă, de aceea nu îl poate caterisi. El aparţine de Biserica Română, iar aceasta nu l-a caterisit niciodată.
 “Singura îndreptăţită să dialogheze pe tema preotului Boian din Malainiţa, Serbia de Răsărit, este Patriarhia Română.
Aceasta trebuie să dialogheze, în Comisia Mixtă de Dialog, cu Patriarhia Sârbă. Patriarhia Română nu recunoaşte caterisirea preotului Boian de către Biserica Sârbă”, a declarat preotul Marius Florescu, purtător de cuvânt din cadrul Mitropoliei Banatului.
“Statul român, România trebuie să reacţioneze deschis şi mult mai dur ca până acuma, privitor la această situaţie. Până acum, au fost promisiuni bune, dar s-a făcut cu totul altceva.
Dacă această decizie este spre bine, atunci statul român să nu ne mai ajute nicicum. Aici se arată că numai Biserica Ortodoxă Română nu are loc în Serbia.
Eu spun că vina este a Guvernului şi a Statului Serbiei, fiindcă nu se poate da o decizie aşa de sfidătoare la adresa Biserici Române din Malainiţa”, a declarat preotul Boian Alexandrovici.

Comentarii

comentarii