Acasă Actualitate Preotul Ciutac, obraznic, spre funcţia de primar la Coşteiu

Preotul Ciutac, obraznic, spre funcţia de primar la Coşteiu

747
DISTRIBUIȚI

Localnicii din localitatea timişeană Coşteiu au motive să se închine, nu doar pentru că intră în postul Paştilor, ci şi de preotul lor, Eugen Ciutac.

După ce şi-a alungat şi nevasta, a reuşit să-şi îndepărteze şi credincioşii din jurul bisericii, dar omul are ambiţie: vrea să devină primar. S-a întâlnit, în reptate rânduri, chiar şi cu reprezentanţi ai PNL pentru discuţii. Numai că hotărârea sinodală spune clar: preoţii pot candida pentru funcţiile de consilieri locali sau judeţeni, considerându-se că sunt integri şi pot ajuta cu sfaturi corecte comunităţile, dar în niciun caz NU AU VOIE SĂ CANDIDEZE PENTRU FUNCŢIA DE PRIMAR.

Pentru oamenii locului, preotul Ciutac este un personaj care pentru ei nu există şi cu care nu vor să mai aibă nicio legătură. Recalcitrant la semnalele de îndreptare, cu duhul blândeţii, pe care i le-au transmis persoane binevoitoare, preotul din Coşteiu a continuat să se cufunde în abateri de la dogmă.

Oamenii spun că ar fi fost prins cu nişte cheltuieli privind turnul bisericii şi că a fost chiar o anchetă în acest sens, a fost şi chiar judecat de forul bisericesc, dar nu a avut nicio sancţiune, niciodată, lucru care le-a trezit uimirea. Prima dată, preotul din Coşteiu a fost cercetat pentru abateri de la disciplina financiar-contabilă, prin 2003-2004, pentru că nu a chivernisit banii cum trebuie. A primit un avertisment. Apoi, au urmat alte abateri, a fost judecat a doua oară şi a primit din nou avertisment. Au urmat mai multe reclamaţii inclusiv pentru atitudinea sa faţă de credincioşi, după care, rând pe rând, divorţul şi altele. Acum am auzit că vrea să candideze de primar”, spun oamenii.

Enoriaşii dreptmăritori ştiu că “într-o campanie electorală se pot întâmpla multe incidente urâte, atacuri între candidaţi, ori tu, dacă ai câştigat, renunţi la preoţie şi mergi primar, dar dacă nu câştigi primăria, ce faci? Te întorci la acelaşi altar? În ce postură apari în faţa credincioşilor? Nu ştim dacă e corect. Am auzit că a avut o întâlnire cu cei de la PMP. Problema este că el şi-a cam lăsat parohia în paragină. Oamenii văd şi se îndepărtează de biserică. Aşa se distruge o parohie: se reduce numărul credincioşilor care participă la slujbe, lipseşte interesul. Nici casa parohială nu mai e ce a fost, nu mai vezi activitate de gospodar. Dar, încet-încet se distruge o parohie fruntaşă, care merită un preot cu familie care să locuiască acolo, să fie un bun gospodar şi alături de credincioşi”.

O altă “realizare” a preotului de care au auzit oamenii locului se referă la calitatea de agent imobiliar pe care acesta ar avea-o. Acesta şi-ar fi cumpărat un apartament în Lugoj.

“El a mai lucrat şi sub o firmă de imobiliare, ca agent imobiliar. A avut probleme cu un apartament, cu soacra unui bărbat din Coşteiu, pe care ar fi înşelat-o cu 1.000 de euro, din care doamna respectivă a recuperat doar 500 de euro. Pe acest caz a avut şi o plângere la Mitropolie”, spun oamenii, care consideră că “sunt activităţi incompatibile cu misiunea lui de preot, care nu sunt potrivite pentru calitatea unui preot, mai ales că este într-o parohie care îi oferă o viaţă liniştită, aproape de oraş şi dispune de toate condiţiile” – spun oamenii.

Cum a ajuns acea femeie păgubită? Ne spun consătenii preotului: femeia respectivă trăieşte în Germania şi a vrut să-şi cumpere la un moment dat un apartament în Lugoj, prin agentul imobiliar, preot Ciutac. Când acesta i-a dat cheile de la apartament, preotul Ciutac i-ar fi cerut garanţie 1.000 de euro, fără nicio chitanţă. Între timp, femeia a renunţat să mai cumpere apartamentul, după ce soţul ei a avut o problemă medicală. Când femeia i-a restituit cheile apartamentului, preotul Ciutac a refuzat să-i restituie cei 1.000 de euro. Abia după o plângere la Mitropolie şi o audienţă la ÎPS Ioan, unde preotul Ciutac a afirmat că el a vrut doar “să o ajute pe femeie să cumpere apartamentul, pentru că era o enoriaşă care a ajutat biserica unde e paroh”, faţa bisericească din Coşteiu a catadixit să-i returneze femeii 500 de euro, cu angajamentul că-i va da şi restul în câteva luni. Praf şi pulbere. Femeia nu a dorit să-i facă plângere penală.

Dacă, preot fiind, a avut un astfel de comportament, cum îşi imaginează acesta că ar putea fi ales ca primar? – este întrebarea multora.

În ciuda încercărilor noastre repetate de a-l contacta, preotul Eugen Ciutac și-a restricționat apelurile și nu a dorit să stea de vorbă cu noi.

Comentarii

comentarii