Acasă Actualitate Preotul Ionel Popescu are o ”inteligență socială care trimite la un registru...

Preotul Ionel Popescu are o ”inteligență socială care trimite la un registru dostoievskian”

2809
DISTRIBUIȚI

Preotul Mircea Cricovean, doctor în teologie, slujitor la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad, ne-a trimis următoarea scrisoare în urma publicării articolului ”Tristețea căutătorului Bisericii lui Hristos”:

”În legătură cu articolele Domniei Voastre referitoare la poziția preotului Ionel Popescu vin cu următoarele precizări:

1. Preotul Ionel Popescu, în calitate de vicar al eparhiei, încasează un salariu net de 6500 lei, în calitate de conducător al oficiului parohial, încă 4500 lei. Adică, două norme de 1/1, sub cupola aceleași instituții. De ce ar părăsi pozițiile? De ce ar demisiona?

2. Contabil al Parohiei, soția, încasează un salariu net de 2500 lei/lunar. De ce ar părăsi poziția?

3. Particularitățile controlului financiar, regulamentele statutare, nu prevăd o incompatibilitate între a fi conducătorul oficiului parohial și membru al cancelariei eparhiale. Incredibil, cei care ar face parte din organismele de judecată ale Bisericii sunt socotiți incompatibili să dețină un astfel de cumul. De ce ar părăsi poziția?

4. Într-o lucrare dată publicității, “Finanțare sau autofinanțare?” am tratat pe larg aceste probleme. În timp ce unii dintre preoți mor de foame din cauza sărăciei, a imposibilității să-și întrețină familiile, alții, din fonduri proprii, se pot servi cu generozitate, mai ales că un control venit din partea centrului eparhial ar fi sub semnul lipsei de obiectivitate, din moment ce vicarul eparhiei coordonează sectoarele de activitate din cadrul unității ecleziastice. De ce ar părăsi poziția?

5. De ce ar părăsi pozițiile? Mai ales că la toate alegerile bisericești, vicarul a jucat/ joacă un rol considerabil. Fiecare dintre cei aleși sau promovați, au recunoștința lor față de actori de asemenea stirpe.

Având în vedere cele de mai sus, pot spune că inteligența socială a celui în cauză trimite la un registru dostoievskian. Aș mai zice eu, este omul perfect care s-a mulat, cu multa dexteritate, în aceste vremuri mizerabile.

6. Dacă va intra / a intrat și în UZP, probabil va fi un jurnalist de investigații care va lămuri pe deplin câteva aspecte din iarna mitropolitului Nicolae Corneanu. Sperăm să fie un profesionist, nu un vidanjor, ca în alte situații de tristă amintire”.

Mircea Cricovean

Comentarii

comentarii