Acasă Eveniment Preotul Mircea Cricovean rupe tăcerea în scandalul de la Biserica „Sfântul Ilie”

Preotul Mircea Cricovean rupe tăcerea în scandalul de la Biserica „Sfântul Ilie”

416
DISTRIBUIȚI

Preotul Mircea Cricovean, de la Biserica „Sfântul Ilie” din Prinţul Turcesc, va fi mutat cu tot cu post, de la 1 aprilie, la Parohia Martirilor. Nu a primit nimic oficial în acest sens, deşi decizia a fost luată deja de către Consiliul Eparhial. Anunţata plecare a preotului a stârnit rumoare printre credincioşi, dar şi printre membrii consiliului parohial al Bisericii „Sfântul Ilie”. Oamenii au ameninţat chiar cu închiderea porţilor lăcaşului de cult dacă le pleacă preotul. Cricovean slujeşte de 10 ani la biserica din cartierul timişorean Prinţul Turcesc. Tot scandalul transferului său pare să fie legat de clădirea unei foste şcoli, ce aparţine de biserică. Mircea Cricovean s-a decis să vorbească deschis despre situaţia de la biserica sa. Totul a fost făcut la îndemnul enoriaşilor, susţine acesta.

Presiuni de nesuportat…

Preotul Cricovean susţine că presiunea exercitată asupra sa a devenit de nesuportat. „Credeţi-mă, câteodată îmi vine să plâng. Presiunea care se exercită asupra mea este de nesuportat şi îmi pune în pericol sănătatea fizică, îmi aduce atingeri grave liniştii personale şi siguranţei familiei”. Calvarul pentru preotul din Timişoara s-a declanşat în momentul în care consiliul parohial al Bisericii „Sf Ilie” a votat împotriva cedării unei foste şcoli către Protopopiatul Timişoara II. Clădirea ce a fost câştigată de Biserica „Sf Ilie” urma să fie închiriată contra unei sume de 100 de lei pe lună Protopopiatului.

Ameninţat pe toate fronturile

Preotul Cricovean îşi aminteşte de unde a pornit totul. „În februarie 2010, Arhiepiscopia Timişoarei ne-a comunicat că suntem îndatoraţi să încheiem un contract de comodat a întregii clădiri, a fostei şcoli, în favoarea nou-înfiinţatului Protopopiat Timişoara II, pe întreaga perioadă de funcţionare a instituţiei create. Membrii Consiliului Parohial nu au fost de acord cu încheierea unui contract de comodat, dar, într-adevăr, susţineau încheierea unui contract de închiriere, dar la un preţ serios, nu 100 de lei pe lună şi nu pe o perioadă nedeterminată sau de 50 de ani, aşa cum ni s-a cerut ulterior de către P.S. Paisie Lugojanu. Reacţia episcopului-vicar şi a vicarului administrativ a fost extrem de dură. M-au amenintat cu destituirea din funcţie şi că, de asemenea, sunt pasibil să-mi periclitez întreaga carieră ecleziastică şi universitară. Au dorit, cu acest prilej, chiar să dizolve Consiliul Parohial. Parohia din Fabric este singura mea parohie, nu pot să plec de aici”, spune preotul Mircea Cricovean. Postul de preot titular, care va fi lăsat liber de preotul Cricovean, este scos la concurs de Mitropolia Banatului. Dosarele se pot depune până pe 21 martie. Cu toate acestea, Mircea Cricovean nu a primit nicio înştiinţare oficială că ar urma să fie transferat la altă parohie.

Comentarii

comentarii