Acasă Actualitate Preotul Sorin Rațiu de la parohia Timișoara Fabric s-a mutat în cer

Preotul Sorin Rațiu de la parohia Timișoara Fabric s-a mutat în cer

899
DISTRIBUIȚI

În dimineața zilei de 21 ianuarie 2021, preotul pensionar Sorin Rațiu s-a mutat în împărăția lui Dumnezeu din ceruri.

Născut la data de 14 martie 1929, în satul Iermata, comuna Moroda, județul Arad, din părinții Florian (preot) și Cornelia, părintele Rațiu a urmat școala primară în comuna Moroda și Liceul „Moise Nicoară” din Arad, între anii 1941-1948 iar ultima clasă (a XI-a) a frecventat-o la Liceul Nr. 1 „C. D. Loga” din Timișoara, pe care l-a absolvit în anul 1949.

După finalizarea studiilor liceale, cu binecuvântarea episcopului Andrei Magieru al Aradului, a urmat cursurile primilor doi ani la Institutul Teologic de grad universitar de la Sibiu (1949-1951), anul III l-a urmat la Institutul Teologic de la Cluj-Napoca (1951-1952), iar după desființarea acestuia, s-a reîntors la Sibiu, în anul IV (1952).

Devenind președinte al studenților teologi, a fost acuzat de Securitate că a înființat un „grup subversiv”. Drept urmare, studiile sale au fost întrerupte, la 9 ianuarie 1953, când a fost arestat pe motive politice și „internat” pe o perioadă de un an la Direcția Unității de Muncă, de unde a fost eliberat la 10 ianuarie 1954. Părinții lui, considerați „contrarevoluționari”, au fost, la rândul lor, judecați și condamnați.

Tatăl său, preotul Florian, a fost condamnat, pentru „crimă de uneltire”, la muncă silnică pe viață.

Pedeapsa a executat-o de la 8 decembrie 1956 până la 16 aprilie 1964. Părintele Sorin a fost condamnat tot la muncă silnică, și a fost încarcerat la Brașov, Urlătoarea și la Galați, timp de un an.

În anul 1954 a reușit să finalizeze studiile teologice, iar în anul 1955 a obținut diploma de licență în Teologie.

În același an, 1955, s-a căsătorit cu Alexandrina–Stela (fiica preotului Ștefan Dorca din Coștei și a preotesei Maria). În urma căsătoriei, Dumnezeu i-a binecuvântat cu doi copii: Gabriela Susana (n. 8 noiembrie 1955 – medic) și Emil-Mircea (n. 10 martie 1957 – desenator tehnic).

A susținut examenul de „calificațiune” (capacitate preoțească) la Arad (1954), iar la 10 aprilie 1955 a fost hirotonit preot pe seama parohiei Coșteiu Mare din Protopopiatul Lugoj, unde a slujit 22 de ani. Între 1 aprilie 1977 și 1 august 2001 a fost preot la parohia „Sf. Ilie – Fabric” din Timișoara.

Odată cu pensionarea, a slujit la mai multe biserici din Timișoara (Calea Aradului, Dacia, Cetate), pentru ca din anul 2014 să fie îmbisericit pe seama parohiei Timișoara Viile-Fabric.

În decursul timpului, i-au fost acordate distincțiile de iconom (1975) și iconom stavrofor (19 iunie 2005). Totodată, a fost membru al Asociației Foștilor Deținuți Politici.

„Mesajul meu către generația tânără – spunea părintele Sorin Rațiu – ar fi acela de a căuta și de a beneficia de o educație cât mai completă, necesară cunoașterii de sine și valorificării talentului propriu, de a dobândi libertate și responsabilitate, de a manifesta prietenie, solidaritate, respect și toleranță față de cei din jur, de a avea un caracter frumos, îmbogățit de credința în Hristos”.

Slujba de înmormântare a preotului iconom stavrofor Sorin Rațiu va avea loc vineri, 22 ianuarie a.c., în biserica parohiei Timișoara Viile Fabric, după următorul program: orele 10-12, sfânta Liturghie, orele 12-13,₃₀ rânduiala de înmormântare. Înhumarea preotului Sorin Rațiu se va face în cripta familială din Cimitirul Eroilor.

“Din partea IPSS Ioan și a membrilor Permanenței Consiliului Eparhial, transmitem familiei îndurerate sincere condoleanțe și rugăm pe Tatăl ceresc să-i așeze sufletul în lumina cea neînserată a Împărăției Sale.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!”, este mesajul Mitropoliei Banatului.

 

 

Comentarii

comentarii