Acasă Actualitate Preşedinta Curţii de Apel Timişoara, Erica Nistor: ”Sperăm ca CSM să rămână...

Preşedinta Curţii de Apel Timişoara, Erica Nistor: ”Sperăm ca CSM să rămână garantul independenţei Justiţiei”

DISTRIBUIȚI

Preşedinta Curţii de Apel Timişoara, Erica Nistor, şi-a exprimat speranţa că CSM va rămâne garantul independenţei sistemului judiciar din România şi a afirmat că nu este de acord cu suspendarea activităţii magistraţilor care protestează împotriva efectelor OUG 7/2019, întrucât cei mai afectaţi vor fi cetăţenii.

“Sperăm ca plenul CSM să-şi manifeste rolul constituţional de garant al sistemului judiciar. În ceea ce priveşte stoparea activităţii (procurorilor, n.r.), eu consider că nu este cea mai fericită metodă. Am spus şi o subliniez, justiţia este serviciu public destinat cetăţeanului. Singurul afectat cel mai mult de stoparea activităţii este cetăţeanul, justiţiabilul, care nu are nicio vină pentru vremurile pe care le traversăm”, a declarat Erica Nistor.

În conferinţa de presă de după prezentarea bilanţului, preşedinta Curţii de Apel Timişoara a mai precizat că “absolut toate protocoalele încheiate de CAT sunt postate pe site-ul CAT . Noi nu am avut niciun protocol încheiat de CAT cu aceste instituţii (DNA, n.r.).

Mesajul judecătorilor a fost că de la intrarea în vigoare a codurilor de procedură civilă și penală s-a produs o schimbare de paradigmă culturală în favoarea consecvenței hotărârilor judecătorești, prin utilizarea mecanismelor de unificare a practicii judiciare. Astfel, au fost elaborate instrumente oline și au fost organizate reuniuni periodice la instanțele de la toate nivelurile pentru interpretările divergene ale legilor.

Comparativ cu anul 2017, s-a constatat că la Curtea de Apel Timişoara, Tribunalul Timiş şi Tribunalul Arad s-a înregistrat o scădere a volumului de activitate, iar la Tribunalul Caraş Severin s-a înregistrat o creştere a volumului de activitate. Astfel, numărul de cauze a scăzut la Curtea de Apel Timişoara cu o valoare de 5.960 dosare (33,97%), la Tribunalul Timiş cu o valoare de 3.565 dosare (13,21%), la Tribunalul Arad cu o valoare de 4.566 dosare (34,64%), iar la Tribunalul Caraş-Severin, numărul de dosare a crescut cu o valoare de 1.260 dosare (10,34%).

În anul 2018 pe rolul Curții de Apel Timișoara, au fost înregistrate 9.691 cauze nou intrate, cu 5.914 cauze mai puţine decât cele înregistrate în anul 2017 când s-au înregistrat 15.605 cauze nou intrate. Dacă la numărul cauzelor nou intrate se adăugă stocul de dosare provenit din cauzele înregistrate în anii anteriori şi rămase nesoluţionate până la data de 31.12.2017, şi anume 1895 dosare (1553 civile şi 342 penale), rezultă că volumul total de activitate aferent anului 2018 a fost de 11.586 de cauze.

La data de 31 decembrie 2018 din volumul totalul de 11.586 de cauze, un număr de 9.298 de cauze au fost soluţionate, iar un număr de 2.288 de cauze au fost înregistrate ca fiind stoc cauze efectiv aflate la data de 31.12.2018, iar un număr de 714 cauze suspendate din diverse motive.

Raportul prezentat luni 25 februarie, mai arată că în perioada anului 2018 Curtea de Apel Timişoara a înregistrat un număr de 9.691 dosare nou intrate şi un număr de 9.298 dosare soluţionate, rezultând o valoare a operativităţii de 95,9%, pe instanţă, încadrând Curtea de Apel Timişoara la acest indicator, în gradul „Satisfăcător”.

Prin urmare, pentru o cât mai corectă caracterizare a acestui indicator s-a procedat la excluderea dosarelor înregistrate la Curtea de Apel Timişoara, la sfârşitul anului analizat, dosare care au ca prim termen de soluţionare stabilit în anul 2019 (776 dosare). Acestea se aflau în procedura prealabilă, etapa scris, (135 dosare), precum şi o parte din cauzele suspendate (328 dosare, vizând litigiile evaluabile în bani de până la 1.000.000 lei inclusiv, pornite ulterior publicării deciziei Curţii Constituţionale cu numărul 369/2018) şi care reprezintă un număr total de 1239 dosare, aceste dosare fiind incluse în stocul de dosare existent la începutul anului 2019, rezultând astfel, o operativitate reală de 110%, încadrând Curtea de Apel Timişoara la acest indicator, în gradul „foarte eficient”.

Şedinţa de bilanţ a CAT a avut şi două surprize: premierea Tribunalului Arad, pentru informatizarea sistemului judiciar, şi a judecătorului Mircea Tec, preşedintele Tribunalului Caraş Severin, care este cel mai longeviv preşedinte de instanţă din ţară.

Comentarii

comentarii