Acasă Economic Presedintele Bancii Transilvania si-a dat demisia din Consiliul de administratie al SIF...

Presedintele Bancii Transilvania si-a dat demisia din Consiliul de administratie al SIF Banat – Crisana

DISTRIBUIȚI

Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania – cel mai mare actionar in SIF Banat – Crisana, si-a anuntat demisia din calitatea de administrator ales la SIF1, pe fondul contestatiilor tot mai puternice la adresa conducerii SIF. Horia Ciorcila, presedintele BT, nu a putut fi contactat deocamdata pentru comentarii. Horia Ciorcila era pe lista celor sapte alesi simbata in AGA de simbata de la SIF1, alaturi de Ioan Cuzman, presedintele SIF1, si alti cinci membri din conducerea actuala a SIF, care trebuie autorizati de catre CNVM. Tot mai multi actionari, dar si o parte dintre candidatii pentru pozitia de administrator SIF1 au reclamat abuzuri din partea echipei conduse de Ioan Cuzman, care a declarat ca actionind concertat mai multi actionari, limitindu-le drepturile de vot de la 24% la 4%. De asemenea, avocatii mai multor investitori afirma ca sunt dubii si in ceea ce priveste lista actionarilor care au votat prin corespondenta.
Cuzman s-a aparat de acuzatori, spunind ca a actionat conform legii.
Ieri, firma de avocatura Popovici, Nitu & Asociatii a inaintat CNVM un memoriu in numele unor actionari, precum si a unor candidati la pozitia de administrator in cadrul SIF1, prin care solicita investigarea membrilor CA, care au votat favorabil masura suspendarii drepturilor de vot si sanctionarea acestora corespunzator. De asemenea, avocatii cer in numele clientilor lor aminarea autorizarii celor sapte membri ai CA, alesi simbata de AGA de la SIF1, pina la finalizarea investigatiei CNVM, solicitind, de asemenea, un atestat prin care sa se confirme ca hotaririle CA SIF1 de suspendare a dreptului de vot nu respecta prevederile legale.
Pe lista cererilor formulate la adresa CNVM se afla si investigarea modului de organizare a procedurii de vot prin corespondenta.
Avocatii Popovici, Nitu & Asociatii s-au adresat CNVM in numele clientilor lor – oamenii de afaceri Dragos Bilteanu si Radu Octavian, bancherii de investitii Doru Lionachescu si Andrei Diaconescu de la Capital Partners, respectiv ai societatii Drogati Enterprises Limited din Cipru, care fie au calitatea de actionari la SIF1, fie au candidat pentru un loc in Consiliul de Administratie al SIF1. Memoriul a fost trimis presedintelui CNVM Gabriela Anghelache, respectiv lui Vladimir Cojocaru si Radu Toia, care ocupa pozitii de directori in cadrul aceleiasi institutii.
Simbata, la Arad s-a desfasurat AGA pentru a desemna cine va ocupa cele sapte pozitii in CA in urmatorii patru ani. Rezultatul alegerilor a fost puternic contestat de mai multi candidati implicati in alegeri, precum si de unii actionari. Conducerea SIF1 a declarat ca actionind concertati mai multi actionari impreuna cu Banca Transilvania, astfel ca actionarii reprezentind 20% din capitalul SIF nu au insemnat nici macar un vot, in timp ce voturile validate au fost in proportie de peste 16,5%.
Scandalul de la SIF 1 a luat amploare dupa alegerile de simbata, nu numai investitorii luind pozitie la adresa conducerii SIF. De asemenea, unii parlamentari au facut declaratii, potrivit carora, se are in vedere modificarea legislatiei privind atit ridicarea pragului de detinere la SIF de la 1 %, cit si notiunea de actiune concertata sau chiar statutul CNVM. La rindul sau, CNVM a spus ieri ca va lua o decizie in perioada urmatoare privind regulamentul referitor la actiunea concertata si ca analizeaza daca va declansa o investigatie legata de alegerile de simbata de la SIF 1.

Comentarii

comentarii