Acasă Sănătate Preşedintele Societăţii de Imagistică Medicală: Tindem spre medicina personalizată

Preşedintele Societăţii de Imagistică Medicală: Tindem spre medicina personalizată

DISTRIBUIȚI

La Timșoara s-au încheiat lucrările celeui de-al XX-a Congres Național de Radiologie și Imagistică medicală, care a reunit peste 500 de participanți care au prezentat peste 100 de lucrări.
Președintele Societății Române de Imagistică Medicală, Sorin Dudea, spune că Imagistica medicală a ajuns în momentul de faţă într-un punct în care, dacă am fi văzut-o în urmă cu şase ani, am fi zis că privim un film SF şi tinde spre individualizare, astfel încât să poată spune ce tratament trebuie aplicat unui anumit pacient.
‘Astăzi, imagistica medicală înseamnă un pacient consultat aproape în acelaşi timp cu mai multe modalităţi – tomografie, rezonanţă şi ecografie – aproape în acelaşi timp; înseamnă tehnicile hibride, cuplarea informaţiei imagistice cu genomul omului, imagistică genetică computerizată, lucruri foarte complexe, care se întâmplă în imagistica de astăzi şi oricum ar fi, imagistica este un punct-cheie al asistenţei medicale’, a afirmat profesorul Sorin Dudea.
Potrivit preşedintelui Societăţii Române de Imagistică Medicală, România pregăteşte specialişti extrem de bine pregătiţi în această specializare, care, însă, preferă să profeseze în străinătate, unde sunt foarte bine cotaţi.
‘Specializarea de radiologie, de când este Imagistica, este deosebit de atractivă, din cauza instrumentelor de înaltă tehnicitate, iar pentru România, în particular, este atractivă şi dintr-un alt motiv pe care trebuie să-l recunosc cu durere în inimă. Specialiştii radiologi din România sunt foarte căutaţi în străinătate. Cineva care a făcut specializarea de radiologie în România îşi găseşte un loc de muncă în sistemele sanitare din afară extraordinar de uşor’, a spus specialistul în Imagistică Medicală.
Prof. univ. dr. Sorin Dudea a subliniat faptul că este greşit a se considera că Imagistica nu tratează, întrucât radiologia intervenţională tratează chiar mai repede, mai uşor şi mai bine, venind în completarea a ceea ce poate face chirurgia sau tratamentele oncologice.
‘Imagistica diagnostică este un punct-cheie al asistenţei sanitare, orice specialitate medicală, până la urmă, recurge la imagistică, pentru a-şi definitiva diagnosticul’, a explicat medicul specialist.
Cât despre pericolele la care această ramură medicală poate expune medicul sau pacientul, Sorin Dudea spune că atâta timp cât meseria este practicată corect şi cu respectarea protocoalelor şi normativelor în vigoare, nu există.
‘Există întotdeauna un raport risc-beneficiu asociat oricărei examinări cu radiaţii ionizante, pe care medicul trebuie să-l discute cu pacientul şi care este acceptat de ambele părţi, având în vedere că noi trebuie să lucrăm întotdeauna în beneficiul pacientului, iar beneficiul examinării noastre trebuie să fie întotdeauna mai mare decât riscul la care supunem pacientul’, afirmă medicul.
Imagistica tinde la personalizarea tratamentului pentru fiecare pacient în parte, a subliniat dr. Dudea.
‘Imagistica ţinteşte spre personalizare. În momentul în care noi avem la dispoziţie ceea ce se întâmplă azi, Imagistica doreşte să vadă molecula, molecula unui om care are o anumită conformaţie genetică, astfel încât să poată spune
că pentru acest bolnav de cancer nu trebuie să facem următorul lucru, ci pentru acest bolnav ‘X’, care are acest genom şi această vârstă şi această formă de cancer, va trebui să facem următoarele lucruri. Tindem spre medicina personalizată, individualizată’, a conchis prof. univ. dr. Sorin Dudea.
La Timişoara au început, vineri, lucrările celei de-a XX-a ediţii a Congresului Naţional de Radiologie şi Imagistică, ce reuneşte peste 500 de radiologi din ţară şi din străinătate.

Comentarii

comentarii