Acasă Economic Preţul apartamentelor din Timişoara se stabilizează

Preţul apartamentelor din Timişoara se stabilizează

329
DISTRIBUIȚI

blocuri timisoara

Prețul apartamentele vechi din Timişoara se stabilizează, apartamentele noi și-au început deja creșterea, preţul terenurilor și-au continuat scăderea, în timp ce chiriile la spaţiile moderne de birouri rămân stabile. Aşa arată piaţa imobiliară în prima jumătate din 2014.

Preţul de vânzare al apartamentelor vechi din Timişoara se situează la o medie de 860 euro pe metru pătrat, aproximativ la același nivel cu cel de la finalul anului 2013, dar în scădere cu aproximativ 38% față de perioada de început a crizei – relevă datele companiei de consultanţă Darian. Pentru al şaptelea an consecutiv, compania Darian DRS SA, cel mai important jucător independent de pe piața de evaluări din România, prima companie din țară acreditată RICS la nivel corporativ, lansează studiul „Analiza pieței imobiliare” alături de “Indicele Imobiliar Darian”. Studiul cuprinde toate cele 41 de orașe reședință de județ și analizează evoluţia pe fiecare sector al pieței imobiliare. Este singura analiză exhaustivă cu acoperire națională, care ia în considerare prețurile de tranzacționare.
În zona ultracentrală, apartamentele vechi cu două camere, de exemplu, s-au vândut cu preţuri cuprinse între 48.000 şi 65.000 de euro, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Sagului, acestea au preţuri cuprinse între 35.000 şi 42.000 de euro. În zona Soarelui preţurile sunt cuprinse între 38.000 şi 44.000 de euro, iar în Bucovina sunt între 40.000 şi 49.000 de euro.
Comparativ, la nivel naţional, în primul semestru din 2014, preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi, a fost de 644 euro/mp, cele mai scumpe rămânând în continuare cele din Bucureşti, unde preţul mediu a fost de 956 euro/mp, urmate de Cluj Napoca și Timișoara cu 932 euro/mp și, respectiv, 860 euro/mp.
“Preţurile la nivel național au scăzut spectaculos de la mijlocul anului 2008 până azi. Pentru apartamentele vechi s-a înregistrat o scădere de aproximativ 40%, iar cele noi s-au ieftinit cu 33%. Micile variații din ultimele 6 luni au fost resimțite pe piața liberă mai degrabă ca o stagnare a prețurilor. Acesta este însă un semnal bun, o notă de optimism pe segmentul rezidențial, pe care estimăm o creştere moderată pe termen mediu si lung”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de consultanță Darian.
În ceea ce priveşte apartamentele noi, acestea au intrat deja pe creștere (aproximativ 1.6%), media de preț în prima jumătate a anului fiind de aproximativ 942 eur/mp, în scădere cu aproximativ 26% comparativ cu perioada de început a crizei. Pe de altă parte, preţurile terenurilor din Timișoara acestora au înregistrat de-a lungul crizei imobiliare o reducere de aproximativ 69%, scăderea în ultimele 6 luni fiind de aproximativ 4%. Raportul privind analiza pieţei imobiliare realizat de biroul Darian din Timișoara, mai relevă faptul că, în primul semestru din 2014, chiriile spaţiilor moderne de birouri au rămas constante, cele de clasă A fiind situate între 12 și 15 euro/mp/lună.

Comentarii

comentarii