Acasă Actualitate Prețul gigacaloriei ar putea să fie de trei ori mai mare, de...

Prețul gigacaloriei ar putea să fie de trei ori mai mare, de aproape 650 lei/MWh, în acest an, la Timișoara. CA Colterm a aprobat decizia, ar mai trebui să o facă și consilierii locali

DISTRIBUIȚI

Reprezentanții Primăriei Municipiului Timișoara anunță că prețul gigacaloriei plătite de abonații Colterm ar putea ajunge la 644 de lei/MWh. Asta chiar dacă municipalitatea păstrează subvenția la nivelul maxim permis de lege. Consiliul de administrație Colterm a luat deja decizia, iar, săptămâna viitoare, discuțiile pe acest subiect se vor duce în plenul Consiliului Local Timișoara.

În baza calculelor economice și cerințelor legale, noul preț al gigacalorie ar fi de 851,27 de lei MWh. Întrucât subvenția acordată de Primăria Timișoara este la maximum permis de lege, de 207,27 de lei/MWh, inclusiv TVA, prețul local al energiei termice facturat populației ar trebui să crească de aproape 3 ori, ajungând la 644 lei/MWh, inclusiv TVA, anticipează reprezentanții primăriei.

„Criza mondială a energiei, dar și poziția economică vulnerabilă a Colterm, rezultatul anilor de administrație dezastruoasă, obligă compania să crească prețul de facturare, care nu poate fi sub cel de producție. Asta este realitatea cifrelor, pe care nu o putem schimba. Este evident că timișorenii racordați la sistemul centralizat nu pot suporta facturi majorate de 3 ori la energia termică și de aceea prețul final îl vom stabili în urma ședinței Consiliului Local Timișoara.”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

În aceeași situație cu Timișoara, potrivit reprezentanților primăriei, se află și alte 26 de orașe din țară, care au sisteme de termoficare centralizate și care sunt nevoite acum să adapteze prețurile de facturare la noile tarife ale combustibililor. Asociația Municipiilor din România ar fi transmis, chiar vineri, o scrisoare Guvernului, semnată de 27 de primari, prin care a cerut ajutorul executivului pentru a trece peste această criză energetică.

Comentarii

comentarii